Binnenland
NTRPowNed

De 'verdozing' van Nederland is meer dan alleen een doorn in het oog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'verdozing' van Nederland is meer dan alleen een doorn in het oog

Vandaag besteld, morgen in huis. Inmiddels een vanzelfsprekendheid, maar deze gemakseconomie kent zo zijn keerzijde. Het Nederlandse landschap wordt in groeiende mate gedomineerd door distributiecentra in de vorm van 'dozen', waar veel arbeidsmigranten werkzaam zijn. Dit roept zorgen op bij omwonenden, zoals in het Twentse dorpje Aadorp. "We zijn bang voor de toekomst", zegt Bram Reinders, voorzitter van Dorpscoöperatie Aadorp, in 5 Dagen.

5 Dagen... over de verdozing en arbeidsmigratie

In Aadorp, naast Almelo, zijn plannen voor de komst van een migrantenhotel en een nieuw XL-Businesspark vol distributiecentra. "Aadorp is aan de noord-, zuid- en westkant al helemaal omringd door grote 'dozen'", zegt Reinders. "Dat past natuurlijk bij de nieuwe economie, maar het is wel een zorg. Het Twentse landschap verandert in een industrieterrein."

Hotel

Maar de verdozing is meer dan alleen een doorn in het oog voor omwonenden. Zo vraagt de toename aan distributiecentra ook om een aanwas van arbeidskrachten, grotendeels arbeidsmigranten. Naast het dorp van 3000 inwoners worden 600 arbeidsmigranten gehuisvest in een gepland migrantenhotel.

"Dat is midden op een industrieterrein. Niemand zou het in z’n hoofd halen om daar een hotel neer te zetten. Voor arbeidsmigranten zou dat dan wel kunnen. Dat vinden wij niet goed", zegt Reinders.

Overlast

Omwonenden vrezen daarnaast ook voor overlast. Het gaat dan vooral over afvaloverlast, geweldsincidenten en drugsgebruik, zegt Saskia Lohuis. Ze is geboren en getogen in Aadorp en vreest voor de gevolgen van het hotel voor het dorp. "Het is een disbalans. Je hebt het wel over aantallen van 600 op een dorpje."

Volgens Reinders is het een verplaatsing van de problemen die in Almelo zijn. "De gemeente wil de problemen in Almelo oplossen door het probleem te verplaatsen naar een migrantenhotel bij Aadorp. Ik vind dat niet zo chique."

'Een arbeidsmigratiebeleid is er niet'

De communicatie met de gemeente verloopt stroef, vinden Lohuis en Reinders. "Wij zijn niet geïnformeerd", zegt Lohuis. "Voor ons is er geen betrokkenheid geweest." Beiden vragen de gemeente Almelo meermaals om een gesprek, maar voelen zich niet gehoord.

"Een arbeidsmigratiebeleid is er niet", zegt Reinders. "Wij missen de belangen voor omwonenden. Als je economisch beleid maakt moet je niet alleen kijken naar de winst, maar ook naar de bredere welvaartsaspecten."

Onbeantwoord

Reinders vraagt zich af of deze vorm van arbeid nog tot economische groei zal leiden. "Nadelen zijn evident. Kan ons zorgstelsel het aan? Kan onze handhaving het aan? Kan onze verkeersdruk het aan? Er zijn allemaal vragen die wij hebben, die niet beantwoord worden."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie