Binnenland

Gemeenten zijn boos, Belastingdienst weigert te compenseren

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten zijn boos, Belastingdienst weigert te compenseren

De gemeenten zijn boos op de belastingdienst. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weigert de Belastingdienst gemeenten te compenseren voor de hulp die zij geven aan inwoners die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn geraakt.

"Dit gaat over onze inwoners en die zijn zwaar gedupeerd geraakt door de Belastingdienst. Wij willen dat zij nu heel snel over gaan tot de compensatie van de inwoners. Dan kunnen wij met hen aan de slag om perspectief te bieden", vertelt Pieter Heijkoop, wethouder in de gemeente Dordrecht, in het NOS Radio 1 Journaal.

De gedupeerden zijn volgens de wethouder vaak uitgeput, verliezen hun baan, hebben soms psychische aandoeningen. De hulp die zij moeten verlenen is dan bijvoorbeeld jeugdzorg voor de kinderen, om schuldhulpverlening en maatschappelijke begeleiding. "De compensatie van de Belastingdienst is belangrijk, maar het werk begint daarna pas."

Onbegrip bij de VNG over het handelen van de Belastingdienst

De VNG weet niet waarom de Belastingdienst niet over de brug komt. Zij hebben dan ook geen begrip voor het handelen van de dienst. De gesprekken zijn volgens Heijkoop dan ook vastgelopen. Terwijl het wel gaat om forse bedragen. De bedragen zijn nog onduidelijk.

"Dat is één van de vragen die wij hebben. We weten niet precies om hoeveel mensen het gaat. Er zijn wel pilots gedaan, daaruit bleek dat één op de drie gedupeerden ook nog aanvullend hulp nodig hebben van de gemeente. Dus het zou zomaar kunnen gaan om vele tientallen miljoenen."

Op donderdag gaat de VNG weer om tafel met de Belastingdienst. Ze hopen dus meer geld te krijgen om de gedupeerden naast de compensatie te kunnen ondersteunen. Er is volgens Heijkoop te weinig geld gereserveerd voor ondersteuning.

"Er zijn nu enkele miljoenen beschikbaar gemaakt voor procesondersteuning. Dat is echter te weinig om onze bewoners te helpen, maar we hopen nog steeds dat de staatssecretaris een forse regeling maakt naar de bewoners en de gemeenten toe en dan ook snel tot compensatie overgaat. Maar of dat donderdag gaat lukken, ik hoop het van harte."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie