Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Finale Roland Garros, Formule 1, Brexit en orgaanhandel

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Finale Roland Garros, Formule 1, Brexit en orgaanhandel

Op Roland Garros wordt vandaag de finale gespeeld tussen Simona Halep en Jelena Ostapenko. NPO Radio 1 doet er verslag van. Maar ook aandacht voor de Brexit, Formule 1 en nog veel meer:

Stefan Hertmans en Peter Kwint

In De Taalstaat (vanaf 11.00 uur) is de Belgische schrijver/ dichter Stefan Hertmans te gast. Hij bezoekt dit weekend Poetry International. Ook Peter Kwint, kamerlid voor de SP schuift aan bij presentator Frits Spits. Verder: Taalexpert Wouter van Wingerden schreef het boek ‘Maar Ik Heb Het Zo Geleerd…de Waarheid Achter 50 Taalkwesties. René Appel bespreekt het taalgebruik van Tom Dumoulin en De Taalstaat begint met de zoektocht naar de Taalstaatmeester van 2017.

Brexit en privacy

Wat betekent de Britse verkiezingsuitslag volgens de EU-woordvoerders Mulder (VVD en Brexit-rapporteur) en Van Ojik (GroenLinks) voor de Brexit-onderhandelingen? En is er nu meer of minder onzekerheid voor Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen? De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zouden eigenlijk over de Brexit gaan, maar na de terreuraanslagen in Manchester en Londen ging het vooral over veiligheid. Premier May suggereerde om mensenrechten te laten wijken om de veiligheid te kunnen waarborgen. Moet volgens Van Toorenburg in Nederland ook de veiligheid boven de privacy van burgers worden gesteld? Welke maatregelen stelt het CDA voor in de strijd tegen terrorisme? Luister vanaf 13.00 uur naar Kamerbreed.

Nederlandse artsen negeren orgaanhandel

Orgaanhandel is het onderwerp van het proefschrift van criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer. Afgelopen week promoveerde ze. Ze sprak patiënten uit verschillende Europese landen die een nier in het buitenland hadden gekocht en vroeg naar hun beweegredenen.

En ze hield een enquête onder 240 Nederlandse transplantatiechirurgen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers over hun ervaring met patiënten die een illegale niertransplantatie in het buitenland hadden ondergaan en weer terugkwamen in de behandelkamer. Het blijkt dat Nederlandse artsen niet willen weten of hun patiënt illegaal een nier uit het buitenland heeft gehaald. Ook al hebben ze sterke aanwijzingen, ze negeren het onderwerp. Beluister vanaf 14.00 uur het gesprek hierover in Argos.

Energielabel huis, computer opruimen en Neckermann.com

Radar Radio geeft in de uitzending (vanaf 15.00 uur) tips voor het opruimen van je smartphone of computer. Een opgeruimde en overzichtelijke computer werkt veel prettiger namelijk. Verder: waarom heb je een energielabel nodig voor je huis? Ook: veel klachten over Neckermann.com. De webwinkel levert niet en betaalt niet terug.

Persoonsgerichte zorg

Welke verpleeghuizen slagen erin om ouderen beter te verzorgen met behulp van nieuwe technieken en nieuwe ideeën? In de vierdelige serie 'OUDstanding!' duikt de redactie van het NPO Radio 1-programma 'Dit is de Dag' in de wereld van de verpleeghuiszorg. Presentatrice Margje Fikse toont vier bijzondere initiatieven die ieder op hun eigen manier het leven van ouderen veraangenamen. Vandaag: zorggroep Cicero in Brunssum, waar dankzij 'persoonsgerichte zorg' de ouderen zich meer thuis voelen.

Lees meer: OUDstanding! strijkt neer in Brunssum

Sport: Finale Roland Garros (v) en Formule 1

Simona Halep en Jelena Ostapenko spelen vandaag de finale van Roland Garros. De Roemeense (3) won donderdag van Karolina Pliskova (2), de ongeplaatste Letse was Timea Bacsinszky (30) de baas. De NOS doet tijdens de lopende programmering verslag van de wedstrijd met sportflitsen. De wedstrijd begint om 15.00 uur.

Het Formule 1 circus komt dit weekend vanaf het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal (Canada). Op zaterdag wordt de kwalificatie verreden. Vorig jaar startte Max Verstappen vanaf P5. In NOS Langs de Lijn wordt teruggeblikt op de kwalificatie.

Een fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie