Binnenland
BNNVARA

Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Vogels op de cm2

foto: Uitgeverij Müllerfoto: Uitgeverij Müller
  1. Nieuwschevron right
  2. Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Vogels op de cm2

Nog vijf boeken doen mee in de strijd om de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2017. Een van deze vijf is Vogels op de cm2. Dit boek combineert de 266 vogels die in Nederland voorkomen met een postzegel van de bijbehorende vogel. De zegels komen uit 109 landen.

Postzegels

Peter Müller en Tom Loorij stelden het boek samen. De meeste postzegels komen uit de collectie van de ornitholoog en filatelist Tom Loorij. Allereerst stelde het duo een lijst samen van in Nederland voorkomende vogels om vervolgens de mooiste zegel bij de vogel te zoeken. Een heel uitzoekwerk want van sommige vogels bestaan er meerdere zegels. Zo bestaan er van de ijsvogel wel 100 postzegels.

Van acht soorten bestond geen enkele zegel. Voor deze zegels zijn kunstenaars gevraagd om de vogels te tekenen voor een nieuw te drukken postzegel.

In Vroege Vogels vertelt samensteller Peter Müller vol passie over het boek.

Quote

Ik heb het als kunstboek willen maken. Ik hou van kunst, ik hou van vogels en ik hou van mooie boeken, en die heb ik willen samenbrengen in dit boek

Peter Müller

Jurycommentaar

Wat maakt dit boek nu zo bijzonder? Jurylid Anneke Naafs vertelt over dit boek: "Vogels op de cm2 is het dikste boek van de shortlist. Het boek ter grootte van een ansichtkaart telt wel 500 bladzijdes. Het boek is heel mooi uitgegeven, met dunne pagina's. Op de ene pagina staat een postzegel met een vogel erop, en op de andere pagina informatie over de vogel. De postzegels komen van over de hele wereld, uitgegeven door de eeuwen heen." Presentator Menno Bentveld noemt het boek verschrikkelijk origineel.

Jan Wolkers Prijs 2017

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur of het boek vereeuwigt. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). De prijs wordt op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie