Binnenland
NOSNTR

Basisscholen en middelbare scholen weer open, teleurstelling voor mbo en hoger onderwijs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisscholen en middelbare scholen weer open, teleurstelling voor mbo en hoger onderwijs

Alleen de basisscholen en middelbare scholen gaan volgende week weer open, en jongeren mogen weer buiten sporten. Dat heeft het demissionaire kabinet vanmiddag besloten. Zoals gebruikelijk is het kabinet geadviseerd door het Outbreak Management Team, het OMT. Marc Bonten, arts-microbioloog en OMT lid vertelde over het besluit bij Nieuws en co. Ook Lisanne de Roos, voorzitter van studentenvakbond ISO reageert op het nieuws.

Video niet beschikbaar

Positieve ontwikkeling

"Dit besluit komt overeen met het advies van het OMT," vertelt Bonten. Volgens hem was een afweging met heel veel aspecten. "De epidemie met de omikronvariant ontwikkelt zich razendsnel wereldwijd. Er komt dus ook heel snel veel informatie beschikbaar. Dan gaat het om twee aspecten: hoe ziekmakend is die variant, in vergelijking met de deltavariant? Dat is waarschijnlijk minder ziekmakend. Verder weten we inmiddels dat die omikronvariant zich waarschijnlijk goed verspreidt, niet alleen omdat deze besmettelijker is, maar ook omdat deze zich onttrekt aan de opgebouwde immuniteit. Maar dit kan worden opgevangen met de booster vaccinatie."

Daar zit volgens Bonten de kans voor de opening van het onderwijs. "De boostercampagne is op stoom gekomen, daardoor hoeven we niet meer rekening te houden met het zwartste scenario. Al die dingen afwegend, is het een positieve ontwikkeling. We denken daardoor dat het verantwoord is om het basis- en voortgezet onderwijs door te laten gaan en de kinderen te laten sporten."

Moedeloos

Lisanne de Roos, voorzitter van studentenvakbond ISO wordt een beetje moedeloos van dit nieuws, vertelt ze in de uitzending: "We hadden gewoon heel erg gehoopt dat het hoger onderwijs weer open mocht na de kerstvakantie. Dat besluit is nu uitgesteld en studenten moeten weer een week online onderwijs volgen, dat is gewoon heel vervelend."

Studenten vangen veel mentale klappen op in een lockdown, zegt ze. "We zien dat studenten mentaal de rekening betalen voor zo'n lockdown. We zagen dat 80 procent van de studenten last had van eenzaamheid en dat één op de vier mensen zelfs levensmoe was. Ik ben heel erg bang dat dat soort cijfers, uit de eerste lockdown, weer aan de orde zullen zijn als het onderwijs weer dicht zit."

Hoe is het besluit over de scholen genomen?

Ster advertentie
Ster advertentie