Binnenland
WNL

Voorzitter Interprovinciaal Overleg: 'Geduld provincies is op, kabinet kan niet langer wachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Interprovinciaal Overleg: 'Geduld provincies is op, kabinet kan niet langer wachten'

Commissaris van de koning in Zuid-Holland en tevens voorzitter van het Interprovinciaal Overleg Jaap Smit wil dat het kabinet opschiet met de plannen. "Er liggen te veel zaken vast. Wij moeten voor 1 juli een plan inleveren omtrent stikstof, dat kunnen we wel doen maar dat zal niet volledig zijn." Er moeten volgens de commissaris strepen getrokken worden. "We zitten al tijden te wachten op kaders en lijnen. Wij provincies moeten echt verder", zegt Smit in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Daarbij moet je volgens Smit durven te kijken naar het regeerakkoord. En dat op delen ook open durven breken. "Je kunt met een plan van start gaan, maar soms verandert de wereld. Er liggen veel te veel zaken vast, dus in zo’n veranderende wereld moet je uit je loopgraaf durven stappen. Echt niet alles hoeft overboord, maar kijk naar de dossiers waar we stil staan."

Overleg kabinet

Vanavond komt de top van het kabinet weer bijeen voor een tweede overlegronde over de verkiezingsuitslag. Volgens premier Rutte moeten er "veranderingen komen op de grote dossiers". Smit kijkt "met verwachtingen naar het overleg. Ze zitten in de realiteit om stappen te zetten". Maar er is wel echt tempo nodig nu, aldus de voorman van de provincies. "We kunnen elkaar eindeloos vermoeien met jaartallen. Dat moet ophouden. Opschieten dus."

Smit hoopt dat de provincie over twee maanden geformeerd is. "Ik herken het advies van formateur Teeven en ik hoop dat het snel gaat." Voor zover de commissaris weet zijn er nog geen informateurs aangewezen.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie