Politiek
WNL

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: 'Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: 'Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk'

Vandaag houdt het kabinet een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die het kabinet vaart. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) vreest niet voor een kabinetscrisis.

"Wat betreft het stikstofprobleem geldt dat we ons op juiste manier laten informeren. Laten we dit gesprek voeren op basis van de feiten en die zijn soms moeilijk. Ik denk dat de doelen die we hebben gesteld, belangrijk zijn. En wat ik hoor uit de samenleving; ‘kabinet neem stappen en onderneem actie’, dat is waar ze mee aan de slag gaan", zegt de minister in Sven Op 1.

De minister vindt het goed dat het kabinet vanavond overleg heeft. Dijkgraaf: "Ik denk dat de top vanavond gaat kijken naar wat er is gebeurd, wat zijn de signalen. Er is een nieuwe politieke realiteit", vult hij aan. Toch denkt Dijkgraaf dat het kabinet er vanavond samen uit gaat komen. "De overwinning van de BBB is echt heel serieus signaal en ik weet ook zeker dat mijn collega's hier inhoudelijk over gaan praten."


Ook voorziet de onderwijsminister voor zijn eigen portefeuille geen obstakels door de crisisstaat waarin het kabinet verkeerd. Hij lanceerde vandaag een nieuw plan om studenten en docenten in het hoger onderwijs meer rust en ruimte te bieden. Veertien universiteiten en één hogeschool gaan vier jaar lang proberen om de werkdruk omlaag te brengen door het collegejaar slimmer in te richten. "Op welke manier we het gaan veranderen weten we nog niet. Daarom zijn er vijftien onderwijsinstellingen die een pilot gaan uitvoeren." De minister maakt zich zorgen over het mentale welzijn bij studenten en hoopt hiermee de druk te verlagen.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie