Binnenland

Nederlandse paus had kerk kunnen redden

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse paus had kerk kunnen redden

[EO] Het had ook heel anders kunnen aflopen, tussen protestanten en katholieken! Als de Nederlandse paus Adrianus wat langer had geleefd, waren de protestanten vermoedelijk nooit ontstaan en waren alle protestanten van nu nog gewoon katholiek geweest.

Hoe dat zit vertelt de Nederlandse priester Antoine Bodar. Voor de Dit is de Dag-uitzending van Tweede Paasdag reisde ik af naar Rome, waar Bodar woont. We hadden hem gevraagd mij mee te nemen naar drie plekken in Rome die iets vertellen over de verhouding tussen katholieken en protestanten. Bodar koos twee kerken en een weg.

Nederlandse paus had grote kerkscheuring kunnen voorkomen

De eerste kerk is de Santa Maria dell’Anima, de kerk waaraan Bodar verbonden is en regelmatig de mis opdraagt. In die kerk is Luther te gast geweest toen hij nog een vrome katholieke monnik was. Bodar vertelt hoe Luther het vond in ‘zijn’ kerk.

In deze kerk ligt ook de Nederlandse paus Adrianus VI begraven. En juist deze paus blijkt, zo vertelde Bodar, een poging te hebben gedaan Luther bij de kerk te houden. Hij erkende in 1522 dat de kerk grote fouten had gemaakt en spande zich in een vergadering bijeen te roepen, die die fouten onder andere ten opzichte van Luther, formeel zou herroepen. Maar helaas, voor het zover was, liet hij het leven.


Antoine Bodar voor graf van Adriaan Boeyens, alias paus Adrianus VI

De tweede kerk waar Bodar me heen bracht, was de San Lorenzo Fuori Le Mura. Een tamelijk sobere kerk, zeker in vergelijking met sommige andere katholieke kerken. Bodar legde me uit waarom de kerk zo sober is:

Dat de kerk relatief sober is vermoedde ik al, maar ik wist het zeker toen ik de volgende dag in de Santa Maria Magiorre was, tijdens Palmpasen. Wat een pracht en praal!

Tot slot nam Antoine Bodar me mee naar de Via Appia Antica, een hele oude antieke weg, uit de Romeinse tijd. Daar vertelde hij me dat deze plek hem, maar vermoedelijk ook niet- of anders gelovigen, aan het denken zet over de eindigheid van het leven.

Wilt u het hele gesprek met Antoine Bodar over de verhouding tussen protestant en katholiek horen? Luister dan maandagavond om half zeven naar Dit is de Dag, NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie