Naar homepage
Binnenland

Supermarktmedewerkers willen loonsverhoging, maar onderhandelingen gaan moeizaam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Supermarktmedewerkers willen loonsverhoging, maar onderhandelingen gaan moeizaam

Maandenlang hebben de onderhandelingen over salarisverhogingen en andere arbeidsvoorwaarden vrijwel stilgelegen, maar nu start het langzaamaan weer op. En dat is hoog tijd, want een recordaantal cao's is verlopen. Het overleg gaat echter moeizamer dan andere jaren.

"Ook Cao-onderhandelingen worden tegenwoordig over het web gedaan. Toch wordt het wederom niet makkelijker om een akkoord te bereiken volgens de FNV", vertelt verslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal vanmorgen.

Over de twee cao's voor 300.000 medewerkers van supermarkten werd gisteravond voor het eerst tussen werkgevers en vakbonden onderhandeld. "Het is sowieso anders doordat je vanwege corona in andere settings zit. Het informele overleg is anders, omdat je ver van elkaar zit", zegt Patricia Hoogstraten van het Vakcentrum, dat de werkgevers in de supermarktbranche vertegenwoordigt.

Na de eerste onderhandelingsronde blijkt dat de weg naar een akkoord nog lang is. Vakbond FNV eist 5 procent meer loon, terwijl werkgevers zeggen dat er weinig ruimte is vanwege de coronacrisis. Zij willen het vooral hebben over het schrappen van toeslagen voor werken in de avonden en in de weekenden. Volgens Mari Martens, van FNV Handel, ligt er dan ook nog geen bod vanuit de brancheorganisaties.

Omzet stijgt, maar zorgt niet voor meer winst

"Volgens de supermarkten stijgt de omzet wel, maar dat betekent niet dat het zorgt voor meer winst. Supermarkten moesten ook andere kosten maken. Zo waren ze bijvoorbeeld op andere tijden geopend om ervoor te zorgen dat het boodschappen doen corona-proof kon. Beide partijen laten zich echter niet in de kaarten kijken.”

Het lijkt erop dat de loonsverhogingen die daarin worden afgesproken een stuk lager zullen zijn dan de afspraken die begin dit jaar gemaakt zijn. Toen was de gemiddelde loonstijging ongeveer 3 procent. De paar cao's die de laatste weken zijn afgesloten zitten daar ver onder. In augustus zijn er vier cao's in kleinere sectoren afgesloten en was de gemiddelde loonsverhoging 1,5 procent.

Vakbond FNV houdt desondanks vast aan een looneis van 5 procent voor vitale beroepen en voor sectoren die de afgelopen maanden heel succesvol zijn geweest. De werkgevers vinden dat de vakbond nog in te veel sectoren die 5 procent eist en pleiten voor meer maatwerk. Ook willen ze meer mogelijkheden om te kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld met loonoffers, als bedrijven in problemen zitten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie