Binnenland

Kamervragen van PvdA over meldpunt kindermishandeling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamervragen van PvdA over meldpunt kindermishandeling

[KRO-NCRV] Volgens veel Nederlandse basisscholen werkt het meldsysteem voor kindermishandeling niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Monitor in samenwerking met onderzoeksplatform Reporter2021 onder ruim 500 scholen. De scholen werd gevraagd naar hun ervaringen met het meldpunt kindermishandeling Veilig Thuis.

Veel scholen zeiden vaak niets meer te horen nadat ze een melding van kindermishandeling hadden gedaan bij het meldpunt van Veilig Thuis. Het is voor de school ook vaak onduidelijk of er iets met hun melding is gebeurd. Ook zien ze vaak geen verbetering bij het betrokken kind.

"Ik ben ervan geschrokken," zegt PvdA-kamerlid Loes Ypma in De Ochtend bij KRO-NCRV op NPO Radio 1. "Terugkoppeling moet echt gebeuren. Veilig Thuis moet zich houden aan de wet en echt die leerkrachten serieus nemen want die zijn cruciaal bij het opsporen van kindermishandeling." Ze zegt dat scholen zich gesteund moeten voelen door Thuis Veilig.

Ypma stelt Kamervragen aan staatssecretaris Van Rijn over de kwestie. Ze wil dat de scholen serieus worden genomen en dat Veilig Thuis goed contact houdt door middel van een vast contactpersoon bij een melding van kindermishandeling.

Ster advertentie
Ster advertentie