Binnenland
MAX

'Maak van Arnhem een metropool'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak van Arnhem een metropool'

Bouw een nieuwe stad tegen Arnhem aan, zodat de Gelderse hoofdstad uitgroeit tot vijfde metropool van Nederland. Die oproep doet Jan Latten, jarenlang hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Villa VdB: "We moeten vooruitkijken!"

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland nu 17,8 miljoen inwoners telt. In 2025 zijn dat er 18 miljoen. Latten: "Als de bevolkingsgroei blijft doorgaan, gaat Nederland richting de 20 miljoen inwoners. Het wordt niet drukker, het wordt veel drukker. Dan moet je meer doen dan wat huizen bijplakken, een straatje erbij. Misschien moet je dan Arnhem wel aanwijzen als vijfde metropool."

Nederland telt volgens Latten al vier metropolen: Amsterdam, Rotterdam/Den Haag, Utrecht en Eindhoven. ‘Wat we missen is die oostkant.’ Latten somt de voordelen op; Arnhem heeft uitstekende verbindingen, met hogesnelheidslijn en A12. Het is een bestuurdersstad, die wordt omgeven door mooie natuur en een gebied dat hoog en droog ligt. "Je zou wel meer kunnen investeren in het bouwen op droge gebieden, dat zou zo gek niet zijn", aldus Latten.

Uitbreiding

Hij snapt dat de meeste Arnhemmers niet op zo’n enorme uitbreiding van hun stad zitten te wachten. Hij wil met zijn plan vooral ook de discussie uitlokken over de instroom van migranten. ‘Ik zeg niet dat we geen migranten nodig hebben of dat die hier niet mogen komen, maar ik denk dat de bevolkingsgroei kan exploderen en dat we het dan niet meer in de hand hebben.’

Vooruit plannen

‘Er komen arbeidsmigranten naar Nederland voor de woningbouw, waardoor we nu weer woningen nodig hebben voor de mensen die woningen bouwen.’ Volgens hem wordt demografie te veel als een natuurverschijnsel beschouwd. ‘Op gezinsniveau plant men kinderen, twee kinderen en dan is het afgelopen. Maar op het macroniveau van nationale bevolkingsomvang is dat taboe. Dat is voor mij onbegrijpelijk.’

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie