Binnenland

Beklemmend geweld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beklemmend geweld

De foto verscheen maandag in de pers. De maandag nadat de voetbalverenigingen NEC en Vitesse van hun onderlinge wedstrijd een gênante janboel hadden gemaakt, de wedstrijd waarin spelers zich door bergen plastic biercups moesten waden om bij de cornervlag te komen, onder een douche van urine en bier. De wedstrijd waarin spelers uitgescholden, uitgejouwd en beledigd werden door de tribuneaanhang, een soort vreemde stam van jonge mensen dat zich supporter noemt.

Getroebleerde supporters begreep ik later in de week: corona heeft dit soort mens naar een manier van leven gebracht dat een normaal mens niet voor mogelijk houdt. Het opgehokt zitten, het zich voor langere tijd niet kunnen uiten zoals gewoon was, het beknellende gevoel geen uitweg voor boosheid, enthousiasme of welke andere gevoelens ook maar te hebben, dat beknellende gevoel is nu, ineens, losgekomen in de horden die voetbaltribunes bevolken.

Nu, vrij van beknottingen, moeten die afschuwelijke donkere maanden snel vergeten worden en mag men werkelijk ieder wapen aangrijpen om die vrijheid te vieren. Laat al die boosaardige gevoelens maar los, ga maar knokken, vernielen, beledigen… gooi het er maar uit!

foto: ANP

Die foto dus. Je zult maar ouder zijn van dat blonde jongmens dat duidelijk, zeer duidelijk herkenbaar op de foto staat; een jong dat op het punt staat een busje van de politie onder handen te gaan nemen met een lange stok.

Rond hem anderen, even oud, ongeveer gelijk gekleed, ook klaar om die verschrikkelijke tegenstander in de strijd tegen vrijheid, de politie dus, eens even mores te leren.

Kapot moet die bus, wellicht de hens erin en men slaat, schreeuwt en juicht om de acties die volgen en die op vele filmpjes zichtbaar gemaakt zijn. Het is wrede waanzin en we zien het gewoon voor onze ogen gebeuren. Anderen filmen, op hun gemak, deze vorm van oorlog.

Je kind

Je zult maar je kind op die foto zien staan. Vraag je dan: "Wat deed je daar nou?", of wordt je als ouder boos, bedroefd of erger? Schaam je je voor de buurt, voor de school, voor de omgeving. Daar staat jouw kind en die gaat doen wat al die snotapen daar gaan doen: ze gaan vernielen omdat ze in hun jonge lijfjes de drang niet kunnen onderdrukken 'iets met fysiek geweld' te gaan doen.

In dit geval het vernielen van een busje van de plaatselijke politie, kosten dezes (schat ik) inclusief vernielde apparatuur zo’n vijfenzeventig duizend Euro. Op rekening van de gemeente? Verzekering? Ik zou zo denken: kosten vernielers en hun familie. Of is dat een te reactionaire gedachte?

Opgekropte woede

Er zullen, later, na studies, toch wel rapporten van menswetenschappers naar buiten komen die het hierboven beschrevene zo ongeveer in wetmatigheden zullen trekken en ze zullen bevestigen dat opgekropte woede op deze manier bij de jeugd naar buiten moet, hoe dan ook. Dan maar vernielen, dan maar jezelf als een volkomen idioot op een voetbaltribune gedragen, dan maar liters bier en pies naar voetballers op het veld gooien, dan maar een sportwedstrijd waar andere mensen voor hun plezier naartoe komen, volledig frustreren en kapot maken… het maakt allemaal niets uit, als je maar die vreselijke onrustgevoelens uit je lijf kwijt kan.

Dat je, en passant, ook nog licht door een tribune zakt, is een waarschuwing van welk opperwezen dan ook; het is de laatste waarschuwing: let op, volgende keer gebeuren er ergere dingen.

Rotterdam

Of wat vindt u van deze. Jouw cluppie, Feyenoord, speelt een donderdagavond-wedstrijd tegen een ploeg uit Berlijn. Het bestuur van de Duitse club is naar Rotterdam gereisd en men gaat gezamenlijk uit eten in de zo trotse havenstad. De 'harde kern' van de club, dat zijn de totaal doorgesnoven en dronken zich nog steeds supporter noemende stam van wilden die anarchie boven een fraaie voorzet verkiezen en die op de avond voor de wedstrijd weleens even zal laten zien wat Rotterdamse gastvrijheid betekent, gaat optreden.

De kleine horde komt op het spoor van de Duitse voetbalbestuurders, overvalt het restaurant en slaat daar aan het matten.

Ja, dat moest, want de Duitsers zijn de vijand en die afschuwelijke maanden van lockdown, avondklok, die weerzinwekkende mondkapjesmode, die idioten van wetenschappers, politici en mensen uit de publieke service hebben hen het leven al voldoende beperkt… daarom zullen ze die Duitsers wel eens even een lesje geven. Raus!

Excuses

Je zult maar van die voetbalwereld zijn. Je zult maar als Feyenoord-bestuur met heel veel excuses naar je Duitse collega’s moeten gaan om… ja, wat eigenlijk? Om iets te verexcuseren dat niet te verexcuseren is. Met geen mogelijkheid kan dat, maar de wereld draait door, het is een naar smetje op weer een wedstrijd, men draait zich om, de bal moet immers rollen. Feyenoord wint van Union Berlin, het incident wordt achter de uitslag en de live-televisie-uitzending verstopt… dit is voetbal, dit is gewoongoed geworden, dit is waanzin, maar we hebben, als maatschappij, geen enkel idee hoe we deze waanzin moeten stoppen.

We hollen gewoon door, als lemmingen, richting rots boven de diepe zee.

Niet bij andere sporten

Het vragen stellen als 'wie betaalt al die vernielingen?' of 'worden die wezens die zich in dat restaurant kwamen melden ook vervolgd?' is al niet meer aan de orde.

Deze losgeslagen horde van zielige wezens trekt een spoor van vernielingen door ons leven en blijkbaar kan niemand hen stoppen, aanhouden of bestraffen.

Ook heb ik me weleens afgevraagd waarom zulke zaken niet bij volleybal, tennis, korfbal of welke andere sport voorkomen. Waarom zijn er bij competitiewedstrijden van handballers geen grote rellen, waarom wordt daar de boel niet kort en klein geslagen?

DNA?

Hebben al die mensen niet anderhalf jaar in standje corona moeten leven? Hebben die geen behoefte aan een uitlaatklep? Of zit dat niet in hun genen? In hun DNA wellicht? Zijn ze daar net te goed voor opgevoed? Te beschaafd ook. Wat van een ander is, daar blijf je vanaf.

Ik heb de afgelopen weken nergens gelezen van compleet uit de hand gelopen badmintonwedstrijden en bij het basketbal klapt men voor een mooie dunk van de topspeler i.p.v. supporters van de tegenpartij het ziekenhuis in te slaan.

Randdebielen

Waarin onderscheiden voetbalmensen zich van andere sporters? Die vraag is al een eeuw lang gesteld en er is nog steeds geen goed antwoord op gevonden. Dat antwoord is er misschien ook wel, maar neigt naar het oproepen van nog meer fysiek en verbaal geweld en dus gaat de vredesdeken over deze materie. Probeer het te verzwijgen, maak de horden alsjeblieft niet wakker, accepteer deze vorm van geweld door een idiote tolerantie toe te passen: het is voetbal… dus dan weet je dat dit kan gebeuren. Ja, dat staat er: omdat het een giftige eruptie uit de voetbalwereld is, kijken we snel de andere kant op.

En dus vernielen we busjes, gedragen ons als randdebielen en erger en slaan we volkomen vreemden een restaurant uit. Omdat het allemaal zo opgekropt zit in ons zielige bestaan.

En de maatschappij zegt ja en amen en we wachten op de volgende acties die we, als toch redelijk normale mensen, niet meer kunnen volgen. Waar giert het dit weekend uit de hand? Wat gaan we nu eens lekker in elkaar rammen? Wie beledigen we nu? Is er ergens nog een teambus van de tegenpartij te vernielen. De voetbalwereld lijkt me in behoorlijke problemen te verkeren. Geestelijk vooral, maar eigenlijk is dat voor mij ook al niet meer nieuw.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie