Binnenland
BNNVARA

'Dit natuurboek is doordrongen van een tamelijk gekke liefde'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit natuurboek is doordrongen van een tamelijk gekke liefde'

Ze verhuisde speciaal voor wieren naar Schotland: schrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn. Op het strand raakte Zwamborn gefascineerd door deze algen. Ze schreef er het boekje Wieren over. In Vroege Vogels vertelt ze over haar fascinatie en de schoonheid van wieren. Voor dat prachtboekje is de schrijfster nu genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs.

De schoonheid van wieren

'Een apart lief maar ook schitterend boek'

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De komende vier weken komen alle genomineerden van de Jan Wolkers prijs in Vroege Vogels aan bod. Morgen wordt de eerste genomineerde in het zonnetje gezet: Miek Zwamborn met Wieren.

Juryrapport

In Wieren beschrijft Zwamborn de indrukwekkende cultuurgeschiedenis van wier en de rol van wier in de kunst en in de keuken. In het juryrapport schrijft voorzitter Jean Pierre Geelen: "Een heel apart klein lief aandoenlijk maar ook schitterend boekje getiteld Wieren. En dan denk je wieren, wieren dat zijn toch die groene slabladeren die in de zee drijven? Ja dat is ook zo natuurlijk, maar Miek Zwamborn heeft daar een heel prachtig boekje over samengesteld, met deels eigen illustraties, want ze is ook kunstenares, en dat verhaalt over haar liefde voor de wier."

Quote

Dit is echt een heel persoonlijk, maar ook mooi en verrassend en mooi uitgegeven klein boekje

Juryrapport Jan Wolkers Prijs

Het boek is genomineerd omdat het doordrongen is van een tamelijk gekke liefde. Geelen: "En dat is wel een van de criteria bij ons als jury: natuurboeken zijn er veel en die worden veelal uit liefde geschreven, maar wanneer je dat op elke bladzij kunt voelen, dan wekt het onze bijzondere interesse, en dit is echt een heel persoonlijk, maar ook mooi en verrassend en mooi uitgegeven klein boekje."

Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending van Vroege Vogels in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie