Binnenland
BNNVARA

Meikever: ellendig als larve maar prachtig als kever

foto: Vroege Vogels/jrekersfoto: Vroege Vogels/jrekers
  1. Nieuwschevron right
  2. Meikever: ellendig als larve maar prachtig als kever

Meikevers, met hun waaiers, oranje gloed, en harde gebrom, zijn geweldig om te zien en te horen. Maar de larve van de meikever, de engerling, dat is niet een graag geziene gast. Entomoloog Henk Vlug vertelt in Vroege Vogels over de cyclus van de meikever en hoe die door de jaren heen bestreden werd.

Als je bij het vallen van de avond eens goed omhoog kijkt, dan kan het zijn dat je meikevers ziet vliegen. Althans, als je in het oosten, midden of zuiden van Nederland bent, want daar komt de gewone meikever in groten getale voor. In de oranje gloed van de avondzon lijkt het beestje een nimbus in dezelfde kleur om zich heen te hebben.

Hoog in bomen zijn de eerste meikevers te spotten en wanneer het donkerder wordt, zijn er ook exemplaren dichter bij de grond te vinden. Daarnaast zijn meikevers ook ontzettend goed horen: ze brommen erop los. De kevers kunnen 8 kilometer per uur vliegen, dus zijn ook best snel.

foto: BNNVARA

Henk Vlug en zijn 'Handboek grasveldinsecten'

Engerlingen

De larve van de meikever is een engerling. Engerlingen eten de wortels van het gras en kunnen zo grote schade veroorzaken aan een veld of gazon. Het gras komt los van de grond en als die grond droog is en het weer ook niet meezit, kan het gras niet genoeg water opnemen en herstellen, en droogt het uit. Zo ontstaan grasvelden met grote gelige, uitgedroogde plekken. Kortom: engerlingen zijn een doorn in het oog van gazon- en sportveldeigenaren.

Niet gek dus, dat al lang geleden meikevers en engerlingen actief bestreden werden. Sinds het begin van de 18e eeuw verzamelden kinderen meikevers als een vorm van bestrijding. Vergoedingen per liter meikever werden door de kerk bijgehouden. Entomoloog Henk Vlug stuitte op een Zwitsers onderzoek dat van deze gegevens gebruikmaakte. Daaruit blijkt dat de aantallen meikevers onwijs schommelen over vele jaren (30-40 jaar).

Volgens Vlug geldt dat ook voor de meikeverpopulatie in Nederland. Tussen 1944 en 1958 was er een explosie aan meikevers in Nederland, maar tot de jaren '90 was het behoorlijk stil aan de meikeverkant.

foto: BNNVARA

Henk Vlug en verslaggever Merlijn Schneiders met een meikever

Eikenprocessierups

Vlug ziet dat de meikeverpopulatie in Nederland sterk is verminderd ten opzicht van de jaren '90. Volgens de entomoloog zou het zomaar kunnen dat ook een soort als de eikenprocessierups onderhevig is aan een soortgelijke cyclus. Oftewel: de onwijze last die we nu van de kriebelrups hebben, kan zomaar over een aantal jaar sterk verminderen.

foto: BNNVARA

Het 'Handboek grasveldinsecten'

Meikevers in Nederland

In het kader van de aankomende voetbalgekte... Eerder schreef entomoloog Henk Vlug een boek over de insecten die in en op de bodem van sportvelden, golfterreinen en gazons leven. In 2017 bezocht Menno Bentveld met Vlug de velden van Ajax en ontmoet daar trainer Frank de Boer en Sjaak Zwart. Ze nemen een kijkje in de bodem van het trainingsveld van de Amsterdamse club en doen een spectaculaire ontdekking. Bekijk het fragment vanaf 01:27!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie