Binnenland
NOSNTR

'Elk kamp ziet eigen gelijk in onderzoek naar Comey'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elk kamp ziet eigen gelijk in onderzoek naar Comey'

James Comey heeft als directeur van de FBI in 2016 procedurefouten gemaakt in het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton, concludeert de interne waakhond. En dat zorgt voor nogal wisselende reacties in de VS, ziet correspondent Ryan Hermelijn.

"Elk kamp ziet eigen gelijk in Comey-onderzoek"

Comey heeft niet geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden, concludeerde de interne waakhond van het Amerikaans ministerie van Justitie ook.

"Het rapport veegt echt de vloer aan met Comey", zegt Hermelijn. In het rapport wordt Comey verweten dat hij beleidsregels op het ministerie heeft overtreden. Een van de overtredingen is dezelfde als die Clinton in problemen bracht: Comey gebruikte een persoonlijk e-mailaccount voor officiële regeringszaken. De onderzoekers vonden vijf gevallen waarbij Comey officiële boodschappen op zijn privé-account opstelde of daarnaar doorstuurde.

Volgens de waakhond heeft Comey door die fouten de geloofwaardigheid van de FBI en het ministerie van Justitie geschaad.

"Beide kampen vinden in dit rapport wel iets waarmee ze hun gelijk kunnen halen", zegt Hermelijn. "Natuurlijk zeggen de Democraten: 'Zie je wel, de daden van Comey hebben Clinton het presidentschap gekost'. Trump is tekeer gegaan op Twitter, eigenlijk gaat dit rapport niet ver genoeg voor de president. In een interview vanochtend zegt hij dat de waakhond het heeft verknald."

Ster advertentie
Ster advertentie