Binnenland
AVROTROS

Scheiden op latere leeftijd neemt toe: 'Mensen worden steeds gezonder ouder'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheiden op latere leeftijd neemt toe: 'Mensen worden steeds gezonder ouder'

Scheiden op latere leeftijd neemt toe, blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar gingen 825 echtparen na meer dan 40 jaar huwelijk uit elkaar. Hoewel het misschien makkelijker lijkt om uit elkaar te gaan als er geen kinderen meer thuiswonen, komt er emotioneel en financieel veel bij kijken. Scheidingsbegeleider Patricia Boer legt bij Blok&Toine uit welke verhalen ze in de praktijk hoort.

Deze stijging van het aantal mensen dat op latere leeftijd scheidt, is volgens Boer te danken aan het feit dat mensen steeds gezonder ouder worden. "Mensen denken steeds meer na wat het leven nog te bieden heeft na het pensioen."

"Voorheen was er misschien een sociaal leven of een geloof dat mensen bepaalde beslissingen namen. Mensen denken nu vaak nog: ik heb de tijd, en die wil ik zo mooi mogelijk maken."

Een bord spaghetti

Wanneer je als oudere gaat scheiden ben je vaak veel meer met elkaar verweven, aldus de scheidingsbegeleider. "Je bent samen vaak het pensioen en AOW ingegaan. Het hele leven is met elkaar werven, ik vergelijk het vaak met een bord spaghetti. De lijfrente, pensioenen, hypotheken zijn samen, ook werd er vaak nog in gemeenschap van goederen getrouwd."

Zelf is Patricia de Boer gelukkig gescheiden, toch eindigt 6 procent van de gestrande huwelijken in een vechtscheiding met een oordeel van de rechter. Dat percentage lag in 2011 nog op 31 procent.

Je doet het zelf

Toch is een vechtscheiding volgens Boer een keuze van het echtpaar zelf. "Een vechtscheiding doe je zelf, wanneer je in een scheiding zit kan je altijd nog wel terug kijken naar de fijne tijd met elkaar. Ook al gun je elkaar dan geen fijne toekomst, om wat voor reden dan ook."

"Als er kinderen in het spel zijn dan doe je dat voor hen, dan moet je je zelf over je eigen ego heen zetten."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie