Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Depla van Breda: 'Niemand wil zijn eigen moeder of oma op de ic laten komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Depla van Breda: 'Niemand wil zijn eigen moeder of oma op de ic laten komen'

Het aantal coronabesmettingen is fors toegenomen de afgelopen week, meldde het RIVM gisteren. Is strenger handhaven een oplossing? Burgemeester Paul Depla van Breda denkt van niet. "De vraag 'ben jij zo asociaal om je eigen oma op de ic te laten komen?' is veel effectiever dan een boete."

Volgens het RIVM is het een zorgelijke ontwikkeling en is het belangrijk dat we ons de komende tijd streng aan de coronamaatregelen houden, om te zorgen dat het aantal besmettingen niet verder toeneemt. Volgens Depla moeten mensen zich weer bewust worden van het feit dat het gevaar niet weg is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Depla wil inzichtelijk maken wat de consequenties zijn van onverantwoordelijk gedrag en laten zien dat we zelf een essentiële rol spelen bij de verspreiding van het virus. "Daar moeten we moeten we flink over communiceren en de gevolgen laten zien. Niemand wil zelf ziek worden of zijn oma of moeder ziek laten worden."

Voor mensen die echt overal "lak aan hebben" en de regels aan hun laars lappen, moet wel streng worden opgetreden, denkt Depla.

'COVID is dodelijk!'

Van de geteste personen hadden vorige week 987 personen het virus, en dat is bijna het dubbele van de week daarvoor. Vivianne Lankhout belde naar Spraakmakers en denkt niet dat mensen in staat zijn tot eigen verantwoordelijkheid. Ook niet na extra voorlichting, waar Depla voor pleit. "Het volk is niet te vertrouwen, we moeten veel strenger handhaven."

Ze denkt dat dit het beste kan door mensen angst aan te jagen. "Verspreid affiches over het hele land met 'COVID is dodelijk'."

Testbereidheid

Volgens Jan Kluytmans, microbioloog en lid van het Outbreak Management Team, is het niet geheel onverwacht dat er weer meer besmettingen zijn. Toch gaat het wel iets sneller dan gehoopt. "Het laat zien dat we weinig speelruimte hebben met dit virus."

Vanuit het perspectief om het virus terug te dringen, hoopt Kluytmans dat we zoals nu in staat blijven om in de vroege fase de brandhaarden die worden gevonden, te doven. Maar om een haard te vinden, moet er wel getest worden. " Als ik dan hoor dat de testbereidheid bij klachten laag is, dat is dat wel zorgelijk want dat is essentieel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie