Binnenland

Vogels tellen met de Nationale Tuinvogeltelling

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogels tellen met de Nationale Tuinvogeltelling

Het is het weer zo ver: tuinvogels tellen met de 14de Nationale Tuinvogeltelling. Tel een half uurtje de vogels in je tuin of op je balkon en geef de resultaten door op www.tuinvogelteling.nl.

Met de duidelijke plaatjes is het herkennen van de vogels gemakkelijk. Iedereen kan meedoen, vooraf inschrijven is niet nodig. Vorig jaar namen bijna 55.000 mensen deel aan de telling. Grote vraag dit jaar is hoeveel kool- en pimpelmezen er geteld worden. Bij Vogelbescherming komen veel meldingen binnen van bezorgde mensen die nauwelijks mezen in de tuinen zien.

Meedoen is makkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang inventariseer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl. Moeite met het herkennen van vogels? Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van de vogels heel eenvoudig. Op de website www.tuinvogeltelling.nl staat ook een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. In het weekend zelf is Vogelbescherming via Twitter, Facebook, mail (info@vogelbescherming.nl) en telefoon (030-6937799) bereikbaar voor het stellen van vragen.

Waar zijn de mezen?

De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en merel. De pimpelmees eindigde toen op de 4e plek. De vraag is of we dit jaar opnieuw zoveel kool- en pimpelmezen gaan zien. Veel mensen melden dat er weinig mezen in de tuinen zijn. Deels komt dat door het mastjaar; in de bossen zijn veel beukennootjes te vinden, een belangrijk onderdeel van hun voeding. Daarnaast hebben de mezen door het koude voorjaar een slecht broedseizoen gehad. Er zijn weinig jongen uitgevlogen. Dat alles blijkt uit tellingen en gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Vogelbescherming is zeer benieuwd of er ook bij de Nationale Tuinvogeltelling minder mezen gezien worden en roept iedereen op om de resultaten door te geven. Oók als er geen mezen gezien zijn!

Goed voeren

De liefde van de vogels gaat door de maag. Wie goed voert trekt de vogels naar zijn tuin. Zodra de beukennootjes op zijn of als er wat sneeuw valt vliegen zelfs de mezen naar de tuinen. Vogels houden net als mensen van een gevarieerd menu. Denk naast het strooigoed en de vetbol ook eens aan vogelpindakaas, rozijnen of een stukje appel. Let er wel op dat wat je voert niet te zout is en margarine is uit den boze!

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2017. Op vrijdag 27 januari geven de scholen van Nederland hun tuinvogeltelling door. Meer weten over de Nationale Tuinvogeltelling? Kijk dan op www.tuinvogeltelling.nl

Ster advertentie
Ster advertentie