Binnenland

D66: 'Speciaal fonds voor Nederlandse buitenlandcorrespondenten in nood is nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: 'Speciaal fonds voor Nederlandse buitenlandcorrespondenten in nood is nodig'

[VPRO - RAD1] Derk Walters, de vaste NRC-correspondent in Israël, moet begin juli het land verlaten omdat zijn persvisum niet wordt verlengd. Volgens NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is Walters in de problemen gekomen door zijn journalistieke werk. Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil een speciaal fonds voor Nederlandse buitenlandcorrespondenten in nood.

NRC stond al onder verscherpt toezicht in Israël, volgens Vandermeersch vanwege kritische berichtgeving over Israël. Hij spreekt van pesterijen tegen de NRC

Israël weigert verlenging persvisum correspondent NRC


De directeur van het Foreign Press Department verweet Walters activisme. Hij zag in een stuk van Walters een legitimatie voor het neersteken van onschuldige Joden door Palestijnen.

Noodfonds voor persvrijheid

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil een speciaal fonds voor Nederlandse buitenlandcorrespondenten in nood. Sjoerdsma: "Er zou een noodfonds moeten komen voor journalisten die in het buitenland in de problemen raken, omdat hen vaak door juridische procedures het werk onmogelijk wordt gemaakt. Je ziet dat journalisten daardoor financieel in de knel komen. Ik zou graag zien dat de minister Koenders binnen het mensenrechtenfonds geld opzij zet om dat soort procedures te vergoeden."

Quote

Er zou een noodfonds moeten komen voor journalisten die in het buitenland in de problemen raken

Sjoerd Sjoerdsma, D66

Volgens het D66-Kamerlid hoeft het noodfonds niet enorm groot te zijn: "Het gaat volgens mij niet eens om enorm veel geld. Met 1 á 2 miljoen kun je al behoorlijk veel journalisten die in de problemen komen juridisch bijstaan. En dat geld is in principe beschikbaar, want het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over een behoorlijk groots fonds dat bestemd is voor het verdedigen van de mensenrechten. En het versterken van de persvrijheid wereldwijd is daar echt een belangrijk onderdeel van."

Ster advertentie
Ster advertentie