Binnenland

'Politici weten niet waar ze het over hebben, zij zijn geen 95. Ik bepaal zelf mijn einde'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politici weten niet waar ze het over hebben, zij zijn geen 95. Ik bepaal zelf mijn einde'

"Ik ben op mijn gedachte aangewezen en die gaan terug naar vroeger, de toekomst is weg. Wat ik nu vraag is een eerlijk einde." De bijna 96-jarige Pieter Jiskoot vindt zijn leven voltooid. Op NPO Radio 1 vertelt hij over het kiezen van zijn levenseinde.

Jiskoot is nog volledig gezond, maar zijn slechte zicht noemt hij een vreselijke handicap. "Ik heb mijn vrouw en dochter verloren, mijn gezin komt niet meer bij me, ik ben m'n werk, auto, fiets en jacht kwijt, ik kan niet meer lezen en ben helemaal op mezelf aangewezen. Natuurlijk ben ik eenzaam. Men spreekt over ons, maar niet met ons."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wet stervenshulp

Gisteren werd bekend dat het kabinet stervenshulp bij 'voltooid leven' wil toestaan. Mensen met een voltooid leven moeten wettelijk de mogelijkheid krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen, begeleid door een speciale 'stervenshulpverlener'. Daarvoor pleiten de ministers Schippers en Van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer namens het kabinet.

"Ik ben er al langer mee bezig: ik ben in België geweest om een middel te kopen wat in Nederland niet verkrijgbaar is. Als je dat mengt met yoghurt dan is het ook levensbeëindigend. Maar ik durf het niet, want als mijn lepel valt en ik niet verder kan dan ben ik ongelukkig en als iemand helpt is het strafbaar."

'Dictatuur van kerken en artsen'

"Ik vind het vreemd dat de wet nodig is om mij met honderdduizenden Nederlanders te helpen. Er is een dictatuur in Nederland van kerken en artsen die het tegenhouden." Politici weten volgens Jiskoot niet waar ze het over hebben. "Zij zijn geen 95. Ik bepaal zelf het einde van m'n leven en niet zij. Waar bemoeien ze zich mee. Het is voor mij heel vernederend."

Er zijn verschillende mensen om Jiskoot heen die zeggen kon het leven maar stoppen. "Zij zijn geestelijk nog wel bij de tijd, maar lichamelijk een wrak. Stel je voor ik kan mezelf niet meer wassen, ik moet door een zuster gewassen worden. Dan is het voor mij afgelopen. Of als ik in een rolstoel kom, wat heeft het dan nog voor zin? Is dat een waardig einde? Dat wil ik voor zijn."

Vanavond om 18.30 uur in Dit Is De Dag meer over dit onderwerp. Onder meer Els van Wijngaarden, Gerbert van Loenen en Paul Schnabel schuiven aan.

Ster advertentie
Ster advertentie