Binnenland
NOS

Bedrijfsartsen kunnen werknemer met long (langdurige) covid niet goed helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedrijfsartsen kunnen werknemer met long (langdurige) covid niet goed helpen

Veel bedrijfsartsen vinden het lastig om werknemers met long covid goed te adviseren. In het NOS Radio 1 Journaal legt bedrijfsarts en voorzitter van de NVAB GertJan Beens uit waar het probleem zit in de praktijk.

''Wij krijgen mensen op ons spreekuur die aangeven hun werk niet te kunnen doen. Door concentratieproblemen, of vermoeidheid. Dat geeft weinig houvast.'' Dat maakt het volgens de bedrijfsartsen lastig een goed onderbouwd advies te geven en long covid te herkennen.

''Het is grillig, omdat het ook niet specifiek een speciale leeftijdscategorie is die met die klachten komt. Het maakt de voorspelbaarheid lastig.''

In een peiling van de NVAB onder ruim 400 bedrijfsartsen zegt 80 procent dat ze behoefte hebben aan meer informatie over hoe ze moeten omgaan met werknemers met long covid.

Wat is long covid?

Volgens het RIVM kan er sprake zijn van langdurige corona als patiënten voor langere tijd na besmetting met het coronavirus klachten houden. Het gaat bijvoorbeeld om vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid (brain fog). De term long covid, die vaak gebruikt wordt, is afkomstig van het Engelse woord 'long'. Kortom: langdurige corona.

Bedrijfarts Gertjan Beens over hulp voor langdurige longcorona-patiënten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie