Binnenland
KRO-NCRV

Ab Osterhaus: 'Als we niets doen stevenen we af op een nieuwe lockdown'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus: 'Als we niets doen stevenen we af op een nieuwe lockdown'

Het oplopende aantal coronabesmettingen is 'alarmerend' en noopt tot nieuwe maatregelen. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus in 1 op 1. "Als we niets doen en op deze manier doorgaan, dan stevenen we af op een lockdown."

Het belangrijkste is vooral dat mensen zich aan de bestaande maatregelen houden, zegt de viroloog. "En hoe meer maatregelen je neemt tegen het verspreiden van het virus, hoe beter. Met goede maatregelen is dit virus zeker te stoppen. Het is alleen lastig om je nu heel stevig op te stellen, omdat de acceptatie daarvoor er nu voor een deel niet is."

Het idee dat het virus in kracht afneemt, verwijst Osterhaus naar de prullenbak. "Het virus is zich niet op een andere manier gaan gedragen. Nu is het zich over hele bevolking aan het verspreiden. Eerst alleen mensen tussen de 20 en 30 jaar, maar nu ook mensen tot 70 jaar. De redenering was steeds: jonge mensen worden niet ziek. Maar het gevaar daarvan is dat het zich dan gaat verspreiden in de familie."

Daarnaast bestaat er verschil in aanpak "Je kunt zeggen: we accepteer dat het virus er is met een R onder de 1. Of mijn stokpaardje: drijf het virus het land uit."

"Ik denk dat je in dit soort gevallen beter naar de doemprofeten kunnen luisteren: wat dreigt er te gebeuren als het misgaat? Ik ben zelf altijd heel erg pessimistisch geweest. Ook als pessimist heb je niet altijd gelijk, maar ik zou zelf wel altijd voor een worst case scenario gaan. Liever een keer wat teveel doen, dan te weinig."

Snotneus

Dat kinderen onder de 13 jaar met milde klachten zich niet meer hoeven te laten testen, en van minister Hugo de Jonge 'met een snotneus weer naar school kunnen', begrijpt Osterhaus ergens wel: "Als kinderen een snotneus hebben is het in 9 van de 10 gevallen een gewone verkoudheid, en in een klein aantal gevallen het coronavirus. Dat afweging is dan: hoeveel accepteer je? De kans dat een kind met een snotneus het virus overdraagt, is klein."

Ab Osterhaus: 'Als we niks doen, stevenen we af op een tweede lockdown.'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie