Binnenland

Advocaten en onderzoekers: 'Omgang migranten in Nederland doet denken aan toeslagenaffaire'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaten en onderzoekers: 'Omgang migranten in Nederland doet denken aan toeslagenaffaire'

De wijze waarop Nederland omgaat met migranten en asielzoekers komt overeen met de behandeling van de slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat zeggen migratierechtdeskundigen.

"Wetgeving die heel streng is, is op zichzelf niet erg, maar wél als die gebaseerd is op het idee dat iemand die een verblijfsvergunning aanvraagt vaker wel dan niet zal frauderen," zegt advocaat Barbara Wegelin in Nieuws en Co. "Wat er gebeurt met deze wet is disproportioneel."

Met andere advocaten en onderzoekers presenteerde ze vandaag een onderzoek en vijftig gebundelde negatieve ervaringen met de titel Ongehoord onrecht in het vreemdelingenrecht, verwijzend naar het eindrapport Ongekend onrecht naar de kinderopvangtoeslag.

Het is opgesteld door het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de beroepsverenigingen van migratie- en asieladvocaten.

Uitzondering

"Een iemand was bijvoorbeeld twintig jaar bezig om te bewijzen dat hij niet terug kon," vertelt Wegelin. "In landen als Palestina of Irak, hoeveel moet je dan tonen om dat te bewijzen?"

"Je zou behoorlijk op je achterhoofd zijn gevallen als je beweert dat er nooit gelogen wordt," benadrukt ze. "Het gaat er vooral om: maak je die uitzondering de norm of zeg je: dit is de uitzondering."

De advocaat vindt dat er meer aandacht nodig is voor wat een wet in de praktijk betekent en dat er meer ruimte moet komen voor de menselijke maat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie