Binnenland
AVROTROS

Consumentenbond: 'Kabinet moet garant staan voor luchtvaartvoucher'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Consumentenbond: 'Kabinet moet garant staan voor luchtvaartvoucher'

Vandaag debatteert de tweede kamer over de voorwaarden voor de financiële hulp aan KLM. En dan pleit minister van Nieuwenhuizen in Brussel ook nog eens voor het aanpassen van de regels, waardoor reizigers bij een geannuleerde vlucht verplicht zijn een voucher te accepteren. Onacceptabel, aldus de Consumentenbond.

Sandra Molenaar, directeur van de consumentenbond in Stax&Toine: "Je moet de luchtvaartvoucher niet bij consumenten door de strot duwen."

Het kabinet moet stoppen om te proberen consumenten via Europese wetgeving te dwingen vouchers te accepteren voor hun geannuleerde vluchten. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan de Tweede Kamer.

Consument moet zelf de keuze kunnen maken

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: "Het kabinet tast op deze manier de rechten van de consument aan. Consumenten hebben bij annulering recht op geld terug binnen zeven dagen."

De Consumentenbond geeft aan dat zij snappen dat de coronacrisis de luchtvaartmaatschappijen in een uitzonderlijke situatie brengen en vouchers als hulpmiddel gebruiken. "Consumenten moeten altijd de keuze hebben om geld terug te vragen en moeten vooral niet verplicht worden een voucher te accepteren."

Molenaar: "Veel consumenten hebben goede redenen om zo’n voucher niet te accepteren, bijvoorbeeld omdat zij zelf financieel ten onder gaan aan de crisis. Een andere reden kan zijn dat je volgend jaar niet meer gezond genoeg ben om die verre reis te maken."

De overheid moet garant staan

Volgens de consumentenbond denkt het kabinet te veel in het belang van de luchtvaartmaatschappijen en te weinig oog voor consumenten. "Het kabinet geeft een miljardensteun aan de KLM en voor de consument doet de overheid niks."

Molenaar: "Als consumenten kun je pas na twaalf maanden de voucher inwisselen voor geld. Als de vliegmaatschappij in de tussentijd failliet gaat, sta jij met lege handen." Jij gaat dus als het ware een gratis lening aan bij de vliegmaatschappij waarvan je niet zeker bent of je dat geld ooit terug krijgt.

En dat is een kromme situatie, want de overheid staat wel garant voor de miljarden die de banken aan KLM lenen. Waarom staat de overheid dan niet garant voor de vooruitbetaling aan vliegmaatschappijen voor consumenten?

Vertrouwen van consumenten

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de steun aan KLM. Molenaar: "Wij roepen de Kamer op om het consumentenvertrouwen niet uit het oog te verliezen en eisen dat het kabinet de rechten van consumenten respecteert."

De Consumentenbond hoopt dan ook dat de verplichting voor het accepteren van de voucher niet doorgaat en de overheid garant wil staan, zodat consumenten ten alle tijde hun geld terug kunnen krijgen.

Molenaar: "Die garantstelling zorgt voor vertrouwen bij consumenten. Dat kan er voor zorgen dat mensen veel coulanter worden richting vliegmaatschappijen en uit zichzelf akkoord gaan met de voucher."

'Neem een voorbeeld aan sportscholen en theaters'

De luchtvaartmaatschappijen zouden een voorbeeld moeten nemen aan bijvoorbeeld sportscholen en theaters, zegt Molenaar. "Zij proberen ook met vouchers door deze periode heen te komen, maar die vouchers moeten aan bepaalde regels voldoen."

"Sportscholen en theaters snappen beter hoe het sentiment bij de consumenten is. Zij kennen het belang van consumenten en weten dat de consumenten ook weer terug moeten willen keren", zegt Molenaar.

Vertrouwen zorgt er voor de Consumentbond juist voor dat consumenten blijven besteden, omdat zij zekerheid hebben. "Dat kan de vliegmaatschappijen juist overeind houden." Voor nu valt er op het gebied van luchtvaartvouchers dus nog een hoop winst te behalen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie