Binnenland

'Juist nu ook belangrijk om te verplaatsen in kind van gescheiden ouders'

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Juist nu ook belangrijk om te verplaatsen in kind van gescheiden ouders'

Kinderombudsman Margrite Kalverboer maakt zich zorgen over kinderen die hun ouders door de coronamaatregelen minder of niet kunnen zien. "Kinderen hebben het nu al zwaar omdat ze niet naar school kunnen", zegt ze in Stax&Toine. Daarom vindt dat ze dat ouders juist nu ook zich in kinderen moeten verplaatsen.

‘Blijf zoveel mogelijk thuis’, maar wat als je twee thuizen hebt, omdat je ouders gescheiden zijn? Sommige ouders willen niet meer dat hun kind nog naar de andere ouder toe gaat, maar afgesproken omgangsregelingen vervallen niet zo maar door de coronacrisis. Het kenniscentrum Kind & Scheiding krijgt er een hoop vragen over binnen.

Houdt mijn ex zich aan de maatregelen?

"Mensen bellen ons op en zeggen, ik houd me aan de regels van het RIVM, maar ik weet niet zeker of mijn ex-partner dat ook doet, en daarom wil ik niet dat mijn kinderen daarheen gaan", vertelt Wendy van Vliet van het Kenniscentrum Kind & Scheiding.

"Het is altijd moeilijk om te weten of de zorgen terecht zijn, of dat ouders de situatie aangrijpen om de kinderen weg te houden bij hun ex. Dat gebeurt in gezinnen met complexe scheidingen waar het vóór de coronacrisis toch al moeilijk lag." Het kenniscentrum geeft advies in dit soort kwesties, maar bijvoorbeeld ook wanneer ouders andere juridische vragen hebben over de omgangsregeling of de alimentatie.

Basisrecht

Dat is belangrijk, zegt kinderombudsman Margrite Kalverboer, want: "Het is een basisrecht van kinderen om contact te hebben met hun ouders." Daarom is het belangrijk om met kinderen te blijven praten, als ze oud genoeg zijn.

"Zeker voor jonge kinderen kan het een groot probleem zijn om één of beide ouders langere tijd niet te zien, omdat er dan hechtingsproblematiek kan ontstaan en ze niet goed kunnen begrijpen wat er aan de hand is. Als kinderen oud genoeg zijn, ga dan in gesprek, want als ze voelen echt wel aan dat er problemen zijn en zijn misschien ook bang nu. Als ze dan ook nog eens denken dat ze geen inspraak hebben, gaan ze zich nog meer zorgen maken. Leg het ook uit wanneer datgene wat een kind wil misschien niet kan, en waarom dat zo is."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie