Binnenland

Provincie Noord Holland wil leefbaarheid Wijk aan Zee op korte termijn verbeteren

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Provincie Noord Holland wil leefbaarheid Wijk aan Zee op korte termijn verbeteren

Hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid, maar ook chronische aandoeningen als hartklachten en longkanker. Bewoners rond Tata Steel IJmuiden hebben vaker last van acute gezondheidsproblemen dan inwoners elders in Nederland. De vraag is echter nu hoe het verder moet voor de grootvervuiler. Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord Holland moet de samenwerking gezocht worden.

De gezondheidsproblemen blijken uit een nieuw onderzoek van het RIVM. De luchtkwaliteit rond de staalfabriek werd gemeten en gegevens van huisartsen werden vergeleken met die in andere industriegebieden in ons land. "Dit rapport laat nog een keer zien dat het niet goed zit met de luchtverontreiniging. We moeten daarom ook vaart gaan zetten met het verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving", legt Olthof uit in Nieuws en Co.

Provincie heeft te weinig mogelijkheden

"We moeten ook stevig aan de slag met het in orde krjigen van de vergunningen. Maar daarnaast moet ook Tata-steel een stap gaan zetten. De driehonderdmiljoen euro die zij hebben toegezegd met maatregelen moet ook concreet worden gemaakt. Maar wat ook zo is, is dat de huidige vergunningen de gezondheid van mensen onvoldoende dekken", gaat Olthof verder.

Daarom roept de provincie Noord Holland ook op om zo snel mogelijk om tafel te gaan, om uiteindelijk het element gezondheid beter te beleggen in wet- en regelgeving. Daarnaast wil Olthof graag dat het mogelijk wordt om op korte termijn te investeren in duurzaamheid en gezondheid van de omgeving.

Ook wil Olthof dus hulp met het aanpassen van de wet en regelgeving en het verlenen van vergunningen. "Wij kunnen zelf onze vergunningen aanpassen naar de huidige wet- en regelgeving. Maar we zien ook dat als het gaat om piekbelasting, of de cumulatie van bepaalde stoffen in de lucht, dat staat allemaal niet duidelijk genoeg geformuleerd. We willen dat veranderen, zodat we meer instrumenten hebben om de leefbaarheid te waarborgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie