Binnenland

Het was een 'heel vet' jaar voor de Oranjeleeuwinnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het was een 'heel vet' jaar voor de Oranjeleeuwinnen

[NOS] Vanavond worden bij het Sportgala van de NOC*NSF de prijzen voor beste sportman, -vrouw, -paralympiër en -ploeg uitgereikt. In die laatste categorie gooien de voetbalvrouwen hoge ogen. Zij waren dé sportsensatie van de zomer door het EK Voetbal in eigen land te winnen.

Aanvoerder Sherida Spitse denkt nog een aantal keer per dag aan de overwinning terug, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Het was heel vet", zoals de Friezin het noemt.

Worden de Oranjeleeuwinnen de sportploeg van het jaar?

Voor elkaar knokken

Inmiddels gaat ze al lang weer verder met haar normale leven, dat niet zo zeer veranderd is. "Vooral qua bekendheid is het nu anders. Als ik nu een winkel in loop, word ik een paar keer aangekeken en vragen mensen om een handtekening."

Het succes van de Oranjeleeuwinnen wijdt ze aan de goede voorbereiding van het team. "We zijn lang bij elkaar geweest en knokten echt voor elkaar. Dat heb je nodig binnen zo'n toernooi", aldus Spitse.

Inmiddels zijn de dames alweer druk bezig voor de kwalificatie van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk in 2019. De verwachtingen daarvoor zijn hooggespannen, "zowel door Nederland als door onszelf".

Salaris

Qua salariëring van de voetbalvrouwen bestaat er al lange tijd discussie. Volgens experts liggen de salarissen tussen de 700 en 2300 euro per maand. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris voor mannen in de eredivisie ligt op 22.000 euro. "Maar daar zijn we nu uit", volgens Spitse.

Weinig mensen verwachten dat de prijs voor beste sportploeg vanavond naar een ander team gaat dan de voetbalvrouwen. Naast hen zijn er het mannenhockeyteam en het mannenshorttrackteam genomineerd. "Wij zijn de enige vrouwen daartussen, dus alleen daarom zou winnen al leuk zijn!"

Het NOC*NSF Sportgala is vanavond live te volgen op NPO Radio 1, vanaf 20.30 uur.

Meer over het Sportgala 2017:
In Dit is de Nacht:

Sportgala 2017

In Langs de Lijn:

Bellen met Anna van der Breggen, genomineerd voor sportvrouw van het jaar 2017

Ster advertentie
Ster advertentie