Binnenland

De Nederlandse identiteit & hoofddoekverbod op de werkvloer

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nederlandse identiteit & hoofddoekverbod op de werkvloer

[NTR] De status van de Nederlandse identiteit overheerste vrijwel elk debat tijdens de afgelopen verkiezingsperiode. Terwijl het CDA zich druk maakte over het verlies van de Nederlandse normen en waarden, vond de VVD vooral dat wij allemaal ‘normaal’ moesten blijven doen en pleitte de PVV ervoor om de grenzen compleet te sluiten om de identiteit te beschermen. Maar, is de discussie over de Nederlandse identiteit wel zo relevant voor de toekomst van het land? Of heeft de politiek deze discussie misbruikt?

Rob Oudkerk gaat voor Kwesties naar het historische centrum van Haarlem om met verschillende betrokkenen te praten over de Nederlandse identiteit. Lotte Jensen is Neerlandica en heeft meerdere onderzoeken gedaan naar het wij-gevoel van de Nederlanders. ‘Wat ècht typisch Nederlands is, is onze debatcultuur waarbij verschillen mogen bestaan. Dit zien wij als een teken van een gezonde samenleving’. Schrijver en opiniemaker, Celal Altuntas heeft afstand genomen van zijn Turkse nationaliteit en is trots op zijn Nederlandse burgerschap. “Zelfs de Taliban heeft een identiteit, dus Nederland ook. Het gaat niet alleen om boerenkool en kroketten eten.”

George Arakel is hoofdredacteur van de website ‘Voorbeeld Allochtoon’ en voelt zich ondanks zijn Nederlands paspoort op de eerste plaats Armeniër. ‘Nederlander is alleen mijn burgerschap, mijn hart gaat niet sneller kloppen van het Nederlandse volkslied.’

Scheidend VVD-kamerlid Ton Elias staat achter de ‘doe normaal’-campagne van de VVD en betreurt dat we onze liberale waarden van tolerantie voor andere meningen lijken te verliezen. Maar hij vindt het ook idioot dat mensen te beroerd zijn om de taal te leren, maar wel van alles van de staat verwachten.

Bedrijven mogen hoofddoek verbieden
Het Europees Hof van Justitie heeft deze week bepaald dat werkgevers hun personeel mogen verbieden een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen. Als een bedrijf deze maatregel in het bedrijfsreglement heeft vastgelegd, is er volgens het hof geen sprake van discriminatie. Marianne van den Anker praat in Den Haag met twee ondernemers over hun standpunt over de uitspraak van het Europees Hof.

Luister Kwesties, zondag om 20.00 uur - 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie