Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: promotie en degradatie voetbal en verdwijnen goedkope medicijnen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: promotie en degradatie voetbal en verdwijnen goedkope medicijnen?

Er is vandaag weer aandacht voor sport in de vorm van de Giro d'Italia en promotie/degradatie voetbal. Verder besteedt OVT aandacht aan de eerste Europeaan die zwart was en vraagt Reporter Radio zich af of goedkope medicijnen verdwijnen. Radio doc komt met de verhalen van mensen die dood in de ogen keken, maar die dankzij immuuntherapie snel herstelden.

Eerste Europeaan was zwart

Hij heeft halflang krullend zwart haar, een donkere huid en – heel opvallend – helderblauwe ogen: ‘Cheddar Man’. De oudste ‘bewaarde’ Europese man was, zo blijkt uit recent onderzoek, bruin tot donkerbruin. Kortom een zwarte oertijd met zwarte Neanderthalers en zwarte Cro-magnonmensen lijkt een harde realiteit en geen verzinsel van zogeheten historische multiculturalisten.

De broers Alfons en Adrie Kennis zijn kunstenaars en experts in het reconstrueren van mensachtigen. Zij vertellen vanaf 10.00 uur bij OVT over de eerste Europeanen.

To be or not te be (in de eredivisie)

NOS Langs de Lijn houdt je door de dag heen op de hoogte van de strijd voor promotie/degradatievoetbal. Met de week wordt er duidelijker wie er volgend jaar in de eredivisie spelen, en wie in de Jupiler League. Weet NEC nog terug te komen van een 4-0 pak slaag?

Play-offs promotie/degradatie

12.30 uur - De Graafschap vs Telstar
14.30 uur - NEC vs FC Emmen
16.45 uur - Sparta Rotterdam vs FC Dordrecht
20.00 uur - RODA JC vs Almere City FC

En in Italië wordt er vandaag in de Giro weer het nodige klimwerk verricht. Door de dag heen houdt de NOS je op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Net als gisteren is de finish bergop en dus mag je vuurwerk verwachten. De echte wielrenfan gaat er lekker voor zitten, want de maandag is andermaal een rustdag.

Verdwijnen goedkope medicijnen?

Medicijnen moeten in februari 2019 aan een nieuwe zware eis voldoen, de Falsified Medicines Directive (FMD). Het gaat niet om het middel maar om de verpakking. Om zeker te weten dat er geen vervalste medicijnen bij de apotheek terechtkomen, moeten alle doosjes voorzien worden van een speciale code en een verzegeling. Dat betekent dat geneesmiddelfabrikanten, groothandels en apothekers moeten investeren om hun productielijn geschikt te maken en scanners aan te schaffen.

Maar vervalste geneesmiddelen zijn in Nederland niet te koop in de apotheek, wel op internet. Alleen helpt de invoering van de FMD niet tegen die internethandel. Bovendien zijn de kosten van de FMD voor de fabrikanten van goedkope geneesmiddelen zo hoog dat ze zich afvragen of ze voor de Nederlandse markt zullen blijven produceren. Bij Reporter Radio hoor je vanaf 19.00 uur verschillende kenners over de gevolgen voor de patiënten en de markt.

De dood die niet kwam

Voor kankeronderzoekers, artsen en patiënten zijn het bijzondere tijden. Dankzij ‘immuuntherapie’ kan een groep mensen die kort geleden nog opgegeven zou zijn, nu ineens met succes behandeld worden. Immuuntherapie is geen wondermiddel, het is duur en er zijn veel bijwerkingen. Daardoor kunnen mensen die de ene dag ongeneeslijk ziek werden verklaard, binnen korte tijd ineens weer kerngezond rondlopen.

Radiomaker Hannes Wallrafen maakte opnames van doktersbezoeken, bijvoorbeeld vanaf die de dag dat een hoestje niet zo maar meer wegging. En hij volgde patiënten, geconfronteerd met een nieuw uitzicht op het leven, in plaats van een naderend einde. Hij belandde in een achtbaan van onderzoeken. Je hoort het vanaf 21.00 uur bij Radio Doc.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie