Intensivist Dormans maakt zich zorgen om vaccinatiestop: 'Het is essentieel in onze prognoses, het is de enige uitweg'
- Nieuws
- Intensivist Dormans maakt zich zorgen om vaccinatiestop: 'Het is essentieel in onze prognoses, het is de enige uitweg'
Vandaag een jaar geleden lagen er 1424 mensen op de Intensive Care met corona, daarmee werd toen een treurig record gevestigd. Toen werkte arts en intensivist Tom Dormans en zijn collega’s zich een slag in de rondte om het enorm aantal zieken te behandelen. Op dat moment lagen er 37 mensen met corona op de intensive care.
"We wisten toen pas net dat corona een ernstige crisis was en ik heb het even opgezocht. Toen hadden we 40 mensen op de IC liggen, waarvan er dus 37 corona hadden. Het was werkelijk een tsunami aan patiënten, zeker als je bedenkt dat het een maand eerde pas echt van start ging", vertelt Dormans in het NOS Radio 1 Journaal. Toen was volgens hem het ziekenhuis er niet goed op voorbereid, dat kan overigens ook niet volgens hem.
Video niet beschikbaar
"We hebben toen veel moeten improviseren, snel moeten reageren. Maar onder druk wordt alles vloeibaar. Dus kregen we in korte tijd veel meer dingen voor elkaar waar we anders veel langer over zouden doen", gaat de arts verder. Toen was er vanzelfsprekend ook een stuk minder kennis over het virus, wat de zaak alleen nog maar moeilijker maakte.
Eerst geen ervaring
Zelf had het ziekenhuis nog helemaal geen ervaring met het coronavirus. De kennis die er was ging van mond-tot--mond, vanuit Spanje en Italië. "Die landen hadden iets meer ervaring dan ons op dat moment." Juist het delen van kennis was op dat moment funest, ook onder intensivisten. Voor een gedeelte wordt er een groot deel van de kennis gedeeld via de verschillende wetenschappelijke verenigingen, vertelt Dormans.
"In die tijd waren er vrij veel webinars georganiseerd. In de avonduren werden we dan bijna ter plekke bijgeschoold over de ervaringen die anderen hebben gehad. Zo wisselden we op dat moment kennis uit, dat werkte toen heel erg effectief. Bovendien werd er ook kennis gedeeld vanuit de wetenschappelijke bladen en de WHO", gaat de intensivist verder.
Het was hard aanpoten voor de artsen. Overdag was het dus zaak om hard te werken, terwijl er veelal ’s avonds ook een webinar zat te wachten om de laatste kennis te delen over het virus. Voor Dormans was het een erg intense periode. "Het was eigenlijk alleen maar werken en slapen in die tijd. Zeker de maanden maart en april waren heel intensief."
Emotionele druk was groot voor de artsen
Daar komt ook nog de emotionele druk bij kijken voor de artsen. "Dat vergeten we natuurlijk wel eens, maar in die tijd mochten de betrokkenen en de familie natuurlijk niet bij de patiënten komen. Dat is gelukkig nu helemaal anders, maar dat heeft natuurlijk wel een grote impact op het verplegende personeel gehad. Zij probeerden dan het contact tussen de familie en de patiënt te onderhouden."
Vaak moesten de verplegers ook de patiënten bijstaan, zonder dat de familie erbij was. Dat had impact op de familie en nabestaanden, maar ook op het verplegende personeel. Daarnaast schiet het dan ook door het hoofd van het personeel dat zij zelf ook besmet kunnen raken met het virus. “Natuurlijk denk je de eerste paar keer na met de vraag: ‘gaat dat allemaal wel goed?’ Maar het opvallende is dat je dat gevoel heel snel kwijt raakt, je doet namelijk gewoon je werk.”
Nu wederom drukker op de IC's
Nu wordt het steeds drukker op de IC beaamt Dormans. Maar dat staat niet in verhouding met hoe het destijds was. Dat komt vooral doordat de voorbereiding beter is. “We hebben nu 25 mensen op de Intensive Care liggen. Daarbij moet wel gezegd worden dat we toen eigenlijk alle reguliere zorg hadden afgeschaald. Nu proberen we het zoveel mogelijk te combineren”, gaat Dormans verder.
Ook zijn er zorgen over de verdere ontwikkelingen nu in de strijd tegen het coronavirus. Het vaccineren met AstraZeneca ligt opnieuw stil, wat een tegenvaller is voor het ziekenhuispersoneel. “Je hoort het ook vanuit het OMT. Dat vaccin is heel belangrijk voor onze prognoses op dit moment. Als je dan hoort hoe het nu gaat in Groot Brittannië, waar de IC’s leegstromen door het vaccin, dan kan ik alleen maar zeggen dat wij daar ook naar snakken. Het is onze enige uitweg”, sluit Dormans af.
RJN Hoofdgast
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.