Raad van State keurt project voor opslag CO2 in Noordzee goed
- Nieuws
- Raad van State keurt project voor opslag CO2 in Noordzee goed
Met een leiding moet CO₂ van fabrieken in de Rotterdamse havens naar een boorplatform op de Noordzee worden gebracht. En vervolgens in een leeg gasveld worden gepompt. De bouw zorgt voor stikstofuitstoot, maar dat schaadt de natuur eromheen niet significant, aldus de Raad van State. En dat is een enorme meevaller voor bedrijven als Shell en het Nederlandse klimaatbeleid.
Raad van State keurt project voor opslag CO2 in Noordzee goed
Video niet beschikbaar
"Porthos is natuurlijk blij met de uitspraak. Zij kondigen aan dat ze zo snel mogelijk willen gaan beginnen met de bouw van het project. Begin volgend jaar is de verwachting. Het demissionaire kabinet is opgelucht", zegt NOS-stikstofredacteur Sarah Bürmann in Nieuws en Co. "Minister Jetten heeft er ook op gereageerd. Die noemt het belangrijk nieuws voor de energietransitie en het klimaat."
Klimaatdoelen
Met het project zal er zo’n 1,5 procent van de totale CO₂-uitstoot per jaar uit ons land worden opgeslagen. Niet heel veel dus. Toch is dit voor het demissionaire kabinet een belangrijk project. "Dit CO₂-opslagproject is een van de dingen waar het kabinet op heeft ingezet om de klimaatdoelen te halen."
Volgens Bürmann is nu ook al spannend of Nederland de doelen zal halen. "Bij alle maatregelen die het demissionaire kabinet neemt en wil gaan nemen, gaat het om kleine beetjes. Dus als dit weg zou vallen, moeten er weer andere maatregelen bijkomen en dat kan voor vertraging zorgen. Het doel raakt verder uit zicht."
Pilot
Het project is ook bedoeld om te functioneren als pilot. "Deze techniek zou in de toekomst ook bij meer bedrijven gebruikt kunnen worden. En als dit niet doorgaat, zou ook dat weer voor vertraging kunnen zorgen bij andere projecten." Uiteindelijk zal het kleine beetje CO₂ wat dan wordt opgeslagen een stuk groter kunnen worden.
Hoe werkt het?
"De kern van Porthos is een leidingstelsel om die CO₂ van de bedrijven, waar de CO₂ wordt afgevangen, te transporteren. Er zijn compressoren nodig om die CO₂ onder druk te brengen. Daarmee wordt het een soort van semi-vloeibaar. Superkritisch heet dat, maar het is in ieder geval dan van hogere dichtheid", zegt André Faaij, hoogleraar en directeur energietransitie bij TNO.
Daarna moet de CO₂ in lege gasvelden in de Noordzee worden gebracht. Dat gaat via een zogenaamd 'injectiepunt'. "Op het moment dat je boven dat gasveld zit, dan heb je eigenlijk een pijp van een paar kilometer recht naar beneden. Dat betekent dat je een hele grote kolom van vloeibaar CO₂ diep op de zeebodem hebt. Dan wordt de druk heel hoog. Dat is poreus gesteente, daar heeft vroeger dat aardgas ingezeten. Daar zit al wat ruimte in en grondwater, zout. Die CO₂ lost daar op een gegeven moment in op. Het komt een soort van vast te zitten, half opgelost. Dan zit die CO₂ daar veilig opgeslagen." Aardgas heeft daar volgens Faaij miljoenen jaren veilig in gezeten, nu kunnen die velden gebruikt worden voor CO₂.
NC rvs
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.