Binnenland
EO

Ondernemer wil in Nederland een wapenfabriek starten: 'Twee provincies zijn geïnteresseerd'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondernemer wil in Nederland een wapenfabriek starten: 'Twee provincies zijn geïnteresseerd'

Ondernemer Gerard Zondervan wil een wapenfabriek starten in Nederland. Hij hoopt dat Defensie een langdurig contract met hem af wil sluiten om mitrailleurs en munitie van hem te kopen, vertelt hij in Geld of je Leven. "Wij kunnen redelijk snel beginnen. Wapens maken is op zich niet moeilijk."

Gerard Zondervan in Geld of je Leven

Zondervan is momenteel de baas van een bedrijf in afsluitingen voor olie- en gasleidingen, maar het liefst zou hij zijn grenzen verleggen en wapens en munitie gaan maken. Landen zijn, door de oorlog in Oekraïne, gaan investeren in Defensie, maar ze kunnen daar weinig wapens van kopen, zegt hij: "Veel komt uit Amerika en een beetje uit Europa, maar het is een beetje een allegaartje."

Veertig jaar terug werd in Zaandam de laatste wapenfabriek gesloten, vertelt de ondernemer. Volgens hem kwam dat omdat we dachten er nooit meer oorlog zou komen, maar dat is naïef. Het laatste jaar is de publieke opinie behoorlijk veranderd, merkt hij. Die fabriek in Zaandam maakte artillerie, maar hij zou mitrailleurs willen maken. "Dat is op zich niet moeilijk. We maken in Nederland hele ingewikkelde technische producten en wapens zijn veel simpeler." Hij zegt zelfs binnen anderhalf jaar te kunnen leveren.

Twee provincies

Zondervan hoopt dat Defensie een contract met hem af wil sluiten, maar hij krijgt daar nog weinig sjoege. "Op dit moment stopt het bij de politiek. Veel politieke partijen in Nederland denken nog te Europees. In veel landen worden de Defensie-industrieën juist genationaliseerd, zodat als stront aan de knikker komt, ze zichzelf kunnen beschermen, maar wij blijven maar Europees denken."

Zondervan heeft overigens ook al een locatie op het oog. Hij heeft al twee provincies bereid gevonden hem te huisvesten, vertelt hij: Groningen en Limburg. "De gemeenten zijn al akkoord."

Ster advertentie
Ster advertentie