Binnenland
NOSNTR

Twintig asielzoekers in hongerstaking in Purmerend

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Twintig asielzoekers in hongerstaking in Purmerend

Twintig asielzoekers die in de crisisnoodopvang in Purmerend verblijven, zijn sinds gisteren in hongerstaking. Bewoners noemen de omstandigheden in de twee grote tenten waarin ze verblijven "inhumaan". Sommigen wachten al vele maanden op duidelijkheid over hun asielprocedure. NOS-verslaggever Danny Simons ging langs in Purmerend voor Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Hoessein van 26 komt uit Jemen en vertelt dat ze de aandacht willen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst; er zijn geen afspraken, interviews liggen stil en er wordt ook geen informatie gegeven over het verloop van hun procedure. Volgens Hoessein zijn er vieze toiletten, geen privacy en is er vaak te weinig eten. Ook hebben de asielzoekers te maken met slechte medische zorg. "Als je wat aan je nier of hart hebt, dan krijg je te horen: 'hier neem maar een paracetamol'", zegt Hoessein.

Reactie op de onrust

Er zitten ook gaten in het dak waar wind en regen doorheen komt. André Siebeling is projectleider van de crisisnoodopvang namens de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De projectleider reageert op de onrust: "Het is maar net wat je je voorstelt bij een crisisnoodopvang. Het is heel wat anders dan in een woning, maar we hebben een restaurantgedeelte, een rustruimte en een grote sanitaire unit met alles erop en eraan. Wij hebben huisvesting voor die mensen wat gescheiden is door dunne wandjes. Dat zou ik het liefst morgen opgelost willen hebben, alleen ik heb die mogelijkheid niet", aldus Siebeling.

De asielzoekers in hongerstaking blijven hiermee doorgaan totdat ze meer informatie krijgen van de IND. "Doodgaan is voor ons nog beter dan hier hopeloos wachten" vertelt één van de asielzoekers in Purmerend.

Onrustig in asielzoekerscentra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie