Binnenland
KRO-NCRV

Vrije feestdagen zelf kiezen? 'Dan worden we nóg individualistischer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrije feestdagen zelf kiezen? 'Dan worden we nóg individualistischer'

Dit pinksterweekend is het weer ouderwets druk op de wegen, campings en vliegvelden. Bij Spraakmakers vragen we of het niet beter zou zijn als mensen officiële feestdagen voortaan zelf mogen kiezen.

'Gezamenlijke gevoel raken we kwijt'

Luisteraar Mark van Eijk denkt dat zo’n spreiding van feestdagen best praktisch kan zijn tegen de drukte, maar vindt het ook belangrijk dat de vaste feestdagen verbinden. "Ik ben bang dat we dat gezamenlijke gevoel kwijtraken."

In een samenleving die steeds individualistischer wordt zijn de vaste vrije feestdagen volgens hem ook een moment van saamhorigheid. "Op mijn werk praat ik met collega’s over wat ze gaan doen en ik spreek af met familie en vriend omdat ze ook op die tijd vrij zijn."

'Scholen strooien te royaal met extra dagen'

Volkskrant-columnist Julien Althuisius ergerde zich in zijn column aan de velen vrije feestdagen, vooral in het voorjaar. "Vanaf half april tot nu is er een soort estafette aan vrije feestdagen. Waarom is dat nodig?"

Scholen plakken aan deze vaste vrije dagen extra studiedagen waardoor hij als freelancer met kinderen niet zo gemakkelijk meer kan werken. "Ik wil óók graag bij mijn kinderen zijn, maar de schoorsteen moet ook roken." Daarbij vindt hij niet gepast van scholen om zo "royaal te strooien" met vrije dagen terwijl de achterstanden opgelopen in de coronatijd, nog lang niet zijn weggewerkt.

Ketikoti nationale feestdag

Daarbij zijn veel van de feestdagen van christelijke aard, terwijl veel Nederlanders niet meer christelijk zijn. "Misschien moeten we voorzichtig onderzoek of we de dagen anders kunnen verdelen. Ik vind bevoordeeld

dat Ketikoti een nationale feestdag zou moeten zijn in plaats van een Goede Vrijdag of Hemelvaart."

Evenementen en festivals

Sociaal psycholoog Paul van Lange denkt dat het vrij invullen van de feestdagen ten koste gaat van de gezamenlijkheid en de vele evenementen die georganiseerd worden op zulke vaste vrije dagen."Er wordt ontzettend veel georganiseerd in Nederland op zulke dagen", zegt Van Lange.

Festivals, voetbaltoernooien, kasteelbezoeken of braderieën. "Die zou je op deze manier in de wielen rijen als je zo’n dag afschaft." Hij vraagt zich af of mensen ook nog massaal een festival bezoeken als het niet op een vrije dag valt. "Dat zou interssant zijn om te onderzoeken."

Drukte op de camping

Voor campingbaas Hugo Oudejans zijn de feestdagen drukke tijden met een volgeboekte camping. Toch vindt hij het geen goed idee als die vaste feestdagen verdwijnen. "We kunnen ons juist goed voorbereiden op deze drukte."

Daarbij ziet hij families en vrienden samen genieten in zulke weekenden. "Het individualisme in de samenleving is al groot genoeg is. Als we dam ook nog eens de feestdagen loslaten." Dat het Eerste Pinksterdag bijna onafgebroken heeft geregend, kwam de saamhorigheid op zijn camping juist ten goede. "Veel families scholen samen in de stal voor de regen en speelde speeltjes."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie