Binnenland
BNNVARA

Daan de Kort (VVD) over zijn bijzondere cd-map en zijn politieke toekomst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Daan de Kort (VVD) over zijn bijzondere cd-map en zijn politieke toekomst

Een cd-map met brailleschrift, dat zou VVD-Tweede Kamerlid Daan de Kort in een tijdcapsule doen. De cd-map kenmerkt zijn tijd als dj, maar staat ook voor omdenken en de regie over het eigen leven nemen, vertelt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Voor De Kort fulltime de politiek in ging, draaide hij tien jaar lang plaatjes als dj Braille. Zijn dj-naam is een verwijzing naar zijn visuele handicap, die hij in 2008, op vijftienjarige leeftijd, kreeg. "Ik was toen bezig met voetbal en meisjes, dan sta je er niet bij stil dat gezondheid niet vanzelfsprekend is."

Het VVD-Kamerlid vertelt dat hij in die tijd het gevoel had dat allerlei instanties voor hem gingen bepalen hoe hij zijn leven in moest richten. "Het Blindeninstituut gaf aan dat ik niet meer op het regulier onderwijs meekon en toen ik achttien werd, gaf het UWV aan dat ik volledig arbeidsongeschikt verklaard werd." Daar had De Kort zelf andere ideeën over: "Ik wilde de regie over mijn eigen leven, dat is waarom ik uiteindelijk ook de politiek in ben gegaan. Daarin staat de cd-map ook centraal."

Regie over eigen leven

Samen met zijn moeder, met wie hij de passie voor muziek deelde, begon De Kort de cd-map voor zijn dj-carrière samen te stellen. Zij knipte het brailleschrift uit en plakte het op de cd's en hij oefende ondertussen op woensdagavond in een café in Veldhoven. Door het brailleschrift wist De Kort welke nummers hij ging spelen. "De cd-map staat voor omdenken: niet denken vanuit je beperking, maar vanuit je talenten. En als je niet goed ziet, ga je beter horen. De map symboliseert voor mij dat je regie over je eigen leven moet pakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door als Tweede Kamerlid

De Kort kan de cd-map met een gerust hart in de tijdcapsule stoppen, want hij zet zijn politieke carrière voort. "Ik ga me weer kandidaat stellen", zegt hij. De Kort zit nu twee jaar in de Kamer en vindt het belangrijk om op te komen voor mensen met een beperking, maar ook voor zijn generatie wil hij een stem zijn: "Er worden veel beslissingen genomen voor de volgende generatie en ik vind dat die vertegenwoordigd moet blijven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie