Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: WK Allround en eredivisiewedstrijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: WK Allround en eredivisiewedstrijden

Voor de elfde keer in de geschiedenis vinden op het Noorse ijs in Hamar de wereldkampioenschappen allround plaats. Het laatste mondiale titeltoernooi van het seizoen is te volgen bij NPO Radio 1. Daarnaast natuurlijk aandacht voor de wedstrijden in de eredivisie.

Wordt het, net als in 2013, een Nederlands feestje in Hamar? Titelverdediger Sven Kramer kan geschiedenis schrijven door voor de negende keer wereldkampioen te worden. En wat kunnen Ireen Wüst en titelverdedigster Martina Sábliková?

Dit is het programma voor vandaag:

13.30 uur: 1.500 meter (vrouwen)
14.30 uur: 1.500 meter (mannen)
15.30 uur: 5.000 meter (vrouwen)
16.20 uur: 10.000 meter (mannen)

De Nederlandse deelnemers bij de vrouwen zijn: Marije Joling, Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Yvonne Nauta (Reserve). Bij de mannen doen Jank Blokhuijsen, Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker (Reserve) mee.

Langs de Lijn begint vandaag al om 13.10 uur. Volg de wedstrijden live op NPO Radio 1.

Eredivisie

Ook de strijd in de eredivisie gaat onverminderd door. Feyenoord weet nog steeds zijn eerste plek te behouden, maar blijven de Rotterdammers een voorsprong behouden? Er staan vandaag maar liefst vijf duels op het programma:

12.30 uur:
Sparta - Feyenoord (Arman Avsaroglu doet verslag)
AZ - Excelsior (Chris Wobben doet verslag)
14.30 uur:
FC Groningen - Ajax (Frank Wielaard doet verslag)
FC Utrecht - ADO Den Haag (Ragnar Niemeijer doet verslag)
16.45 uur:
NEC - Heracles (Richard van der Made doet verslag)

Volg de wedstrijden live in Langs de Lijn. Daarnaast aandacht voor het EK Atletiek. Andy Houtkamp doet verslag.

En verder...

Vloeken mag niet van God en de Bond
‘Gij zult de naam van de Heer uw God niet ijdel gebruiken’, werd ‘God hoort u, vloek niet’. Weer later werd het ‘Vloeken is aangeleerd. Wordt geen naprater’. De Bond tegen vloeken, oorspronkelijk, de ‘Bond tegen het schenden door het vloeken van Gods heilige naam’ bestaat 100 jaar. In OVT een gesprek met Bondslid Frans de Koeijer. Kijk hier voor alle onderwerpen in OVT.

De verdwijners
Een vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, opzoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije. Je oude leven achter je laten, spoorloos verdwijnen: iedereen fantaseert er wel eens over. Maar kan het nog? Radiomaker Maartje Duin onderzoekt in Radio Doc (21.00 uur) het verlangen om te verdwijnen in een tijd waarin we meer dan ooit worden bekeken.

Klimaatstatistieken ontrafeld
Wij zijn lang niet zo energiezuinig als wij denken. Zo gaat het verplichte energielabel voor huizen uit van een bepaald energieverbruik en energiebesparing, maar in de praktijk valt die besparing veel lager uit dan verwacht. Wat betekent dat voor nationale en internationale klimaatdoelstellingen? Doelstellingen van gemeenten en woningcorporaties die gebaseerd zijn op de onjuiste energielabeltheorie zijn niet haalbaar. Zijn er nog meer rooskleurige cijfers en ingewikkelde rekenmethodes die niet kloppen? Reporter Radio onderzocht klimaatstatistieken, doelstellingen en energiecijfers. Vanavond om 19.00 uur op NPO Radio 1.

Bekijk ook: Speel 'Overeenkomstenbingo' op Utrecht Centraal

Ster advertentie
Ster advertentie