Help de Muslim Reform Movement!
- Nieuws
- Help de Muslim Reform Movement!
[NTR] Radicale islamitische organisaties zijn in het Midden-Oosten al decennia regelmatig doelwit van staatsingrijpen. Daar hebben ze wèl ervaring met deze ideologie. Hier echter hebben we vertegenwoordigers van het salafisme een eerlijke kans gegeven. Ook voor hen golden onbeperkte vrijheid van vereniging en vergadering alsmede vrijheid van meningsuiting. Daarbovenop was er ook altijd wel ergens subsidie voorradig en politici en ambtenaren maakten graag wat tijd voor de fundamentalisten vrij. Die tijd zit er nu wel op. Vrijheid voor salafisten is het einde van onze eigen vrijheid.
Maar moeten de oplossingen voor een salafisme-vrije samenleving voornamelijk vanuit de overheid komen? Of zouden geloofsgenoten elkaar meer tot de orde moeten roepen?
Om ietwat negatief te beginnen: de steun voor fundamentalisme onder moslims is groter dan we hadden gehoopt. Zo stelde socioloog Ruud Koopmans in het AD dat er wereldwijd minstens 50 miljoen moslims bereid zijn om geweld te accepteren om de islam te verdedigen. Daarnaast worden moslims die zich verzetten tegen fundamentalistische islam ernstig geïntimideerd en soms ook vermoord. Maar er gloort een klein lichtje aan het einde van de tunnel.
Als salafisten zich organiseren kunnen wij het ook, moeten de helden van de Muslim Reform Movement gedacht hebben. Een kleine club van intellectuele, vrijzinnige en seculiere moslims hebben zich verenigd met als doel om het wereldwijde politieke establishment van islamisten te bestrijden. Islam is moeilijk te hervormen en daarom moeten moslims veranderen, vertelt de oprichter. En omdat dat in Islamitische landen bijna niet te doen is, strijden ze tegen islamisme vanuit het Westen. Geïnspireerd door Luther werden er stellingen geplakt op een Islamitisch centrum in Washington DC.
In een gesprek met een van de oprichters, de Britse imam Usama Hasan, vertelde hij mij dat het buitengewoon moeilijk is. Zijn kleine liberale moskee - waar man en vrouw gelijk zijn - is omringd door enorme moskeeën waar met Saoedisch oliegeld haat wordt gepredikt. Ook in Amerika loopt het nog niet naar wens. De Muslim Reform Movement heeft daar 3000 moskeeën aangeschreven; slechts tien reageerden positief. Toch zijn ze er in korte tijd in geslaagd om zich met vlijmscherpe debatten te positioneren in het medialandschap.
Overheden hadden natuurlijk nooit moeten samenwerken met door Saoedi-Arabië betaalde islamisten, maar meteen met de Muslim Reform Movement. Helaas bestaat deze pas een jaar. Helpt u mee deze beweging als een olievlek te verspreiden?
Machteld Zee promoveerde aan de Leidse faculteit der rechtsgeleerdheid op haar spraakmakende onderzoek naar Shariaraden in Groot-Brittannië. Daarover schreef zij Heilige Identiteiten. Op weg naar een Shariastaat? (2016).