Binnenland
KRO-NCRV

Toch een landelijk vuurwerkverbod na 'grote twijfels bij kabinet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toch een landelijk vuurwerkverbod na 'grote twijfels bij kabinet'

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Dat heeft het demissionair kabinet vandaag besloten. Eerder zag het kabinet daar geen reden toen, maar burgemeesters en artsen drongen aan op een verbod. Politiek journalist Leonard Ornstein legt bij Spraakmakers uit waar de twijfel zat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is geactualiseerd op 19 november 14:15 uur.

Burgemeesters willen met de jaarwisseling opnieuw een algeheel vuurwerkverbod vanwege de aanhoudende druk op de zorg. Zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk zou daarmee net als vorig jaar verboden zijn. Ook artsenvereniging KNMG roept op tot een algeheel vuurwerkverbod.

Ingewijden meldden eerder vandaag aan de NOS nog dat het demissionair kabinet geen noodzaak ziet om een verbod in te voeren. Deze vrijdag koos het kabinet toch voor een verbod. Volgens journalist Leonard Ornstein worstelt het kabinet met de vraag of een dergelijk verbod wel gehandhaafd kan worden. “En natuurlijk wordt er naar draagvlak gekeken. In Den Haag zijn ze niet ongevoelig voor de stem van het volk.”

Handhaving

“Zie Rutte als een leraar voor de klas die moeite heeft orde te houden”, legt Ornstein uit. “Hij moet nog 1,5 miljoen mensen gevaccineerd krijgen, mensen willen geen nieuwe lockdown of avondklok. Rutte weet dat als hij nu harde taal uitslaat en dat niet waar kan maken, hij een nieuw probleem heeft.”

“Gezag moet je uitstralen en handhaven en daar heeft de politiek op dit moment een groot probleem mee”, gaat de politiek journalist verder. “Dan moeten ze wel politieagenten hebben en zorgen dat het echt wordt uitgevoerd en gehandhaafd. Daar liggen de twijfels. Bovendien gaat het verhaal dat minister van Justitie Grapperhaus niet zo’n fan is van een vuurwerkverbod.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie