Binnenland

Schoolleiders: per week bekijken of scholen open kunnen blijven

KRO-NCRV
foto: AVSfoto: AVS
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolleiders: per week bekijken of scholen open kunnen blijven

Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, krijgt regelmatig meldingen van coronabesmettingen op scholen. Ook worden er hier en daar scholen tijdelijk gesloten. "Maar dat gebeurt niet massaal", vertelt ze bij 1 op 1.

Volgens premier Rutte liggen ook vanavond bij de persconferentie nog alle scenario’s op tafel. Het sluiten van (middelbare) scholen lijkt vooralsnog niet aannemelijk, dat beaamt ook Van Haren. "Wij worden dagelijks op de hoogte gehouden door het ministerie van Onderwijs over de cijfers. Week voor week bekijken we of een schoolsluiting nodig is. Zo'n 5 procent van de besmettingen komt uit de scholen, 17 procent is het landelijk gemiddelde. Dus dan doen die scholen het best goed." Op dit moment vindt Van Haren het dan ook onzin om alle scholen dicht te doen omdat er bij enkele scholen besmettingen plaatsvinden.

Op dit moment ligt de besmettingsgraad onder onderwijspersoneel op 5 à 6 procent. Onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar is dat 18 procent. Dat er daardoor zorgen onder leraren en ouders zijn, begrijpt Van Haren, maar benadrukt daarbij dat “zorgen iets anders zijn dan paniek".

Tegelijkertijd stelt Van Haren dat de toekomst van leerlingen onder druk staat. Ze voegt daaraan toe dat men heeft geaccepteerd dat dit een ongewoon onderwijsjaar is. Dat betekent ook dat de vraag opnieuw op tafel ligt of citotoetsen en eindexamens in gangbare vorm door kunnen gaan. Daarover wordt momenteel gesproken met het ministerie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie