Binnenland
NOS

Nederlanders meer online, maar met minder zorgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders meer online, maar met minder zorgen

Nederlanders maken zich niet ernstig zorgen over hun online veiligheid. Dat komt naar voren uit onderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van internetprovider XS4ALL.

In de peiling gaf de helft van de 1500 respondenten aan zich "enige zorgen" te maken over zijn online veiligheid. 38 procent maakt zich weinig of heel weinig zorgen. XS4ALL concludeert daaruit dat 88 procent van de Nederlanders zich niet of nauwelijks zorgen maakt.

Vorig jaar liet de internetprovider hetzelfde onderzoek uitvoeren. Toen gaf 61 procent van de Nederlanders aan zich heel soms of zich helemaal geen zorgen te maken.

Risico's wel toegenomen

XS4ALL noemt het bijzonder dat het percentage dat zich onbezorgd op het internet begeeft zo is toegenomen, omdat er de afgelopen jaren juist meer veiligheidsrisico's bij zijn gekomen. Ook in de coronacrisis namen sommige digitale bedreigingen voor doorsnee-internet-gebruikers juist toe.

Zo was er meer Whatsapp-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een bekende om mensen geld afhandig te maken. Toch is slechts 6 procent sinds de coronacrisis anders gaan denken over beveiliging, blijkt uit het onderzoek.

Slechts één op de tien mensen maakt zich veel zorgen over hoe zij veilig digitaal opereren. Er waren geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen, hoewel er iets meer mannen waren die zich weinig zorgen maakten.

Meer online nauwelijks zorgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie