Binnenland
BNNVARA

Loot boxes: Spannend spelelement of verkapt gokken?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Loot boxes: Spannend spelelement of verkapt gokken?

Lootboxes, digitale schatkistjes die je kan kopen in een spel: Je weet niet wat erin zit, maar er is een kans dat het je verder helpt in de game. Een vorm van gokken, dus verbied het, zegt Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) in De Nieuws BV. Ook gamejournalist Tjeerd Lindeboom schuift aan om te vertellen over dit fenomeen.

Gamejournalist Lindeboom legt uit dat in veel spellen zowel betaalde als onbetaalde lootboxes voorkomen. "In principe kan je het spel ook spelen zonder gebruik te maken van deze schatkistjes, maar in sommige spellen haal je er veel voordeel uit." Een bekend voorbeeld is voetbalspel FIFA. Spelers kunnen pakketjes kopen waar voetballers in zitten om zo hun team aan te sterken. Van tevoren weten spelers niet wat ze kopen.

Manipulatief

Een vorm van gokken, vindt CDA-Tweede Kamerlid Bontenbal het. "Het is manipulatief en zet veel sociale druk op kinderen." Zo zijn filmpjes van bekende gamers die een pakketje uitpakken ongelofelijk populair onder jonge kinderen. Lindeboom zegt ook dat het uitpakken van de lootboxes al een gebeurtenis op zich is. "De gamers verkopen de sensatie en de spanning die gepaard gaat met het openen van een pakketje."

Bontenbal vult aan: "Dit soort filmpjes laten zien dat het cool is om hier geld aan uit te geven." In het ergste geval denkt Bontenbal dat dit kan leiden tot ontwrichting in gezinnen. "Niet alle ouders letten perfect op en zeker bij kwetsbare gezinnen vind ik dit een punt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verbod

Bontenbal vindt de lootboxes een vorm van gokken en zou daarom ook graag een verbod willen. "Je steekt geld in iets waarvan je niet wat je ervoor krijgt, dat is verslavend." In Belgiƫ is de verkoop van lootboxes verboden. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft in het verleden al geprobeerd lootboxes aan te merken als gokken, maar daar zette de Raad van State een streep doorheen vanwege de huidige wetgeving.

Om hier toch verandering in te brengen hebben zes partijen, onder aanvoeren van Bontenbal, een motie ingediend om het toch te verbieden in Nederland. Morgen stemt de Tweede Kamer hierover.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie