Binnenland
AVROTROS

'Vervroegd pensioen voor mensen met zware beroepen goed haalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vervroegd pensioen voor mensen met zware beroepen goed haalbaar'

Nieuw onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) toont aan waarom mensen met zware beroepen eerder kunnen en moeten stoppen met werken. Directeur Taco van Hoek licht het onderzoek toe in Radio EenVandaag.

Volgens het onderzoek is een vervroegd pensioen goed haalbaar. EIB heeft over de grens gekeken om te onderzoeken hoe een vervroegd uittreden bij zware beroepen uitpakt.

Oostenrijk en Finland als voorbeeld

"In dertien andere Europese landen wordt al onderscheid gemaakt tussen zware en minder zware beroepen", vertelt directeur Van Hoek. "We hebben ingezoomd op Oostenrijk en Finland, waar in 2014 het pensioenstelsel werd hervormd en meer maatwerk in de pensioengerechtigde leeftijd is aangebracht. Er werd een speciaal 'years of service'-pensioen ingevoerd. Als je 38 jaar zwaar werk hebt uitgevoerd, kun je in Finland nu 2 jaar eerder met pensioen."

Onder zwaar werk valt in Finland 'bewegingen die veel spierkracht vereisen', maar ook 'ploegendiensten met nachtwerk' en 'veeleisend interactief werk waarbij veel stress komt kijken'. Ook in Oostenrijk is het Schwerarbeitspension een succes. Daarom denkt Van Hoek dat het in Nederland ook haalbaar is. "Om het te realiseren moet er een aanpassing komen van de Algemene Ouderdomswet en er moet voldoende fiscale ruimte gemaakt worden voor een vervroegd pensioen."

Fysieke eisen

15 procent van de werkenden in de bouwnijverheid heeft moeite om aan de fysieke eisen van het werk te voldoen. Volgens Van Hoek komt dat doordat veel werk in een onnatuurlijke houding wordt verricht. "22 procent van het bouwplaatspersoneel staat dagelijks langdurig in een moeilijke en ongemakkelijke houding."

Naast een ongemakkelijke werkhouding gaat het bij fysiek zware beroepen om het regelmatig veel kracht zetten bij de werkuitvoering. Ook hier geldt dat de bouw, samen met gezondheidszorg, industrie en handel het zwaarst belast zijn. In de bouw wordt 30 procent van de werknemers blootgesteld aan trillingen, die via hun handen het fysieke gestel belasten. Maar ook mensen in de landbouw, vervoerssector en waterbedrijven hebben daar veel last van.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie