Binnenland
NOSNTR

Is de eikenprocessierups binnenkort verleden tijd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de eikenprocessierups binnenkort verleden tijd?

Het zijn kriebelende, harige rupsen die ieder jaar voor veel overlast zorgen: de eikenprocessierups. Maar door meer natuurlijke vijanden van de rups los te laten, kan de populatie met 75 procent afnemen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

"Vooral de sluipwespen en -vliegen zijn heel handig voor de bestrijding," legt onderzoeker van het Kenniscentrum Eikenprocessierups Silvia Hellingman uit in Nieuws en Co. "Die leggen hun eitjes in de rups, waarna de larven hem van binnen opeten."

De onderzoeker heeft ook een plan opgesteld om die wespen effectief naar de rupsen te lokken. "Je verzamelt ze in insectenkasten. In de winter haal je die kast weg, zodat ze niet doodgaan en in de lente plaats je ze terug."

En wie liever niet nog meer insecten plaatst, kan ook kiezen voor andere natuurlijke vijanden. "Denk aan de koolmees of ringmussen. Die zijn ook fan van de rups. Behalve als er al een eitje van de sluipwesp in zit."

Bij het onderzoek in Wapserveen was de proef in ieder geval een groot succes."Er zijn nog wel wat eikenprocessierupsen over, maar het is beheersbaar. Ze geven geen overlast en leven in balans met de andere dieren."

En wie echt geen dieren wil toevoegen, kan altijd nog de radicale optie nemen. "Geen eikenbomen plaatsen. Nederland heeft veel meer mooie boomsoorten waar de rups zich niet in bevindt."

Is de eikenprocessierups binnenkort verleden tijd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie