Binnenland

'Verdwijnt het virus wanneer ik mijn neus stoom?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur.

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verdwijnt het virus wanneer ik mijn neus stoom?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur.

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen en de actualiteit besproken met deskundigen. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door viroloog Mark Zwart.

De afgelopen dagen is er veel te doen over mondkapjes: moeten ze wel of niet op in bijvoorbeeld supermarkten. Hoe kijk jij hierna?
"Ik heb een tijd geleden hier onderzoek naar gedaan. De meeste druppeltjes die mensen uitstoten komen door spraak. In dat opzicht zouden mondkapjes zeker enig effect kunnen hebben waar veel mensen samenkomen. Mensen moeten dan natuurlijk wel het mondkapje goed dragen over hun neus en mond. Daarnaast is het vooral zo dat je anderen helpt bij het dragen van een mondkapje, in het bijzonder in kleinere ruimtes."
Voor middelbare scholen komt er een dringend advies om een mondkapje te dragen. Moet er geen landelijke richtlijn komen?
"De overheid moet hier haar verantwoordelijkheid nemen en één lijn trekken, anders gaan mensen er niet achter staan. Het is goed dat ze dat nu gaan doen."
Moeten we naast onze neus en mond ook onze ogen moeten beschermen tegen corona met bijvoorbeeld een bril?
"De richtlijn is dat je niet aan je ogen moet zitten tenzij je die grondig schoon hebt gemaakt. Er is nu nog geen duidelijk advies voor het afschermen van je ogen."
Kan het stomen van je neusholtes het coronavirus doden?
"De meeste en schadelijke coronadeeljes zitten in de longen van mensen. Het is praktisch onmogelijk om je longen op een dermate hoge temperatuur te stomen dat het virus hierdoor zal overlijden. Om het coronavirus uit te bannen heeft dit geen zin."
Vandaag kwam het CBS met nieuwe cijfers: er zijn in de eerste golf meer dan 10.000 Nederlanders gestorven door corona. Opvallend is dat onder 75- tot 80-jarigen bijna twee keer zo veel mannen als vrouwen stierven. Hoe komt dit?
"Dit is een trend die wereldwijd te zien is. Echter zal er meer onderzoek gedaan moeten worden om de reden hierachter vast te stellen. Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat mannen meer cellen aanmaken die het coronavirus infecteert."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie