Binnenland
NOSNTR

'Ook Nederland moet kritisch zelfreflecteren na politiegeweld Minneapolis'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook Nederland moet kritisch zelfreflecteren na politiegeweld Minneapolis'

De gemeenteraad van Minneapolis wil het politiekorps van de stad vervangen, na de dood van George Floyd. Een meerderheid van de raad heeft zich voor een radicale hervorming uitgesproken. De agent die verantwoordelijk is voor de dood van Floyd is inmiddels aangeklaagd, maar volgens de gemeenteraad is dat niet genoeg. 'We moeten stoppen met de politie zoals we die kennen', stellen de raadsleden. Maar hoe is de situatie in Nederland?

Nieuws en Co sprak met politiechef Midden-Nederland, Martin Sitalsing: "Ook de Nederlandse politie moet kritisch zijn, want hier zijn ook problemen."

'Dit raakt me'

Sinds de dood van George Floyd is er onrust en wereldwijd protest ontstaan. De beelden kwamen binnen en hebben ook heel wat in gang gezet. Ook Sitalsing was onder de indruk.

"Dit raakt me als politieman, omdat we er toch vooral zijn om tegen het recht van de sterkste te vechten en te zorgen dat mensen beschermd worden in hun burgerrechten. Maar dit raakt me ook als mens. Ik herinner me zelf hoe ik als klein kind door mijn ouders gewaarschuwd werd om extra voorzichtig te zijn als ik op straat speelde met vriendjes. We werden ook wat bang gemaakt voor politie."

De politie moet van de samenleving zijn

De situatie in Nederland kan je niet volledig vergelijken met die in Amerika, maar toch zijn er volgens Sitalsing parallellen. "Het probleem in zowel Amerika als in Nederland is dat de politie niet altijd een weerspiegeling is van de maatschappij. Zodra een wijk zich niet meer kan herkennen in de politie, ontstaan er spanningen."

"De politie moet ván de samenleving zijn en middenin de samenleving staan. Niet tegenover. Er moet in sommige wijken echt meer aansluiting gezocht worden en dat gaat nu nog te langzaam."

Kritisch blijven

De grootste les die we hieruit kunnen en moeten trekken volgens Sitalsing, is het kritisch blijven. Kritisch blijven als samenleving, maar ook binnen het politiekorps.

"Waar ik ontzettend hard van schrok, was het gebrek aan kritisch ingrijpen door collega's bij het aanpakken van Floyd. Zelfs als je kan begrijpen dat iemand compleet door het lint gaat, hoop je toch dat collega's dan ingrijpen. Door op de agent in te praten of door hem er, indien nodig, gewoon af te trekken. Dat is iets wat zeker aan te leren is door middel van trainingen. En daar moeten we hier ook op inzetten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie