Binnenland
NOSNTR

Heel Nederland weer in hoogste risiconiveau, net nu we versoepelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heel Nederland weer in hoogste risiconiveau, net nu we versoepelen

De kaart van Nederland op het coronadashboard van de overheid is weer volledig donkerpaars gekleurd, wat inhoudt dat alle 25 regio's onder het zwaarste risiconiveau vallen. Net nu we weer versoepelen. Moet de overheid al meteen ingrijpen?

"Het kabinet kiest ervoor om verlichtingen in die maatregelen door te voeren. Het land voelt de lasten van de maatregelen, maar als professionals voelen wij op dit moment met name de onzekerheid en het risico dat we lopen", vertelt Amrish Baidjoe, veld-epidemoloog en microbioloog in Nieuws en co.

"In deze situatie verlichtingen van maatregelen doorvoeren, zou er dus toe kunnen leiden dat we, zelfs met de vaccinaties die we nu hebben, op een acuut niveau zouden kunnen komen te zitten in de zorg", aldus Baidjoe.

Verlaging risiconiveau

Het risiconiveau is nu voor de regio's IJsselland en Gelderland-Midden opnieuw verhoogd naar 'zeer ernstig'. Twee weken geleden werd dat niveau nog verlaagd tot respectievelijk 'zorgelijk' en 'ernstig'. Het waren de eerste aanpassingen aan de risiconiveaus sinds 19 september.

In de rest van het land gold al het niveau 'zeer ernstig' Dat betekent dat de situatie 'erg slecht' is en dat er 'extreem veel' nieuwe besmettingen zijn: per week boven de 250 mensen per 100.000 inwoners.

Momenteel heeft de wijziging van de niveaus geen gevolgen, omdat er een landelijke lockdown geldt. Op den duur kan het betekenen dat mensen minder dingen mogen als het risiconiveau omhoog gaat en andersom: dat de maatregelen kunnen worden versoepeld als het risiconiveau omlaag gaat.

Signaal

Baidjoe maakt zich vooral zorgen over hoe de nieuwe verlichtingen van de maatregelen opgevat zullen worden: "Mijn zorg is dat het verlichten van de maatregelen een bepaald signaal afgeeft.Mensen zijn klaar met de maatregelen. De samenkomsten in de Vondelpark is daar denk ik het meest sprekende voorbeeld van. Maar als we de maatregelen nu in een te rap tempo laten varen, dan nemen we toch wel weer een gigantisch risico."

Zoeken naar balans

Zoeken naar een balans in deze lockdown lijkt Baidjoe belangrijk, maar niet op dit moment: "Ik ben ervan overtuigd dat er meer is tussen open en dicht, maar in dit risiconiveau is het niet het moment om dat punt op te gaan zoeken. Ik denk dat het belangrijk is dat de overheid echt nog eens op de basisregels gaat aandringen, en goed de communicatie aansterkt. Zo kunnen we voorkomen dat de situatie niet verder escaleert."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie