Binnenland
AVROTROS

Kunnen we al uitkijken naar een vakantie? 'Reisorganisaties staan klaar met coronavrije reizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we al uitkijken naar een vakantie? 'Reisorganisaties staan klaar met coronavrije reizen'

Durf jij al je mei- of zomervakantie te boeken? Als het aan de reisorganisaties en reiskoepel ANVR ligt, kunnen we straks via 'coronavrij luchtcorridors' weer van een heerlijke vakantie in het buitenland genieten. Toerisme-expert Marco van Leeuwen van Breda University of Applied Sciences legt in Stax&Toine uit hoe dat werkt.

Video niet beschikbaar

'Coronavrije reiscorridors' moet ons perspectief bieden. Maar waar moeten we dan aan denken?

Hoe gaat deze manier van reizen eruit zien?

"Dat gaat dan over het coronaproof maken van de complete reis die je maakt. Van je vertrek op Schiphol tot een afgesloten transfer vanaf het vliegveld naar je hotel, waar je dan vervolgens coronaproof vakantie kunt vieren", legt Van Leeuwen uit.

De bedoeling hiervan is dat je gedurende de reis in een soort bubbel leeft. Het begint met een vaccinatiebewijs of meerdere coronatesten bij vertrek van de luchthaven, gevolgd door protocollen om de anderhalvemetermaatregelen en hygiëne adviezen na te kunnen leven en drukte te vermijden.

Garanties en voorwaarden

Op deze manier proberen reisorganisaties beweging te krijgen in de markt. Uit de monitor van de European Travel Commission, blijkt dat de intentie om binnen Europa te reizen in heel Europa toeneemt. "Boekingen blijven nog uit, omdat consumenten erg onzeker zijn om te boeken", zegt Van Leeuwen.

Goede garanties en voorwaarden moeten de reizigers volgens Van Leeuwen over de streep trekken. "Consumenten moeten financiële zekerheid krijgen dat zij hun geld terugkrijgen of de mogelijkheid krijgen om de reis om te boeken als het noodzakelijk is."

Daarnaast moeten mensen zich ook veilig voelen bij het maken van de reis. "Heb je nog geen vaccinatie gehad? Dan moet je van tevoren een test doen. Als er dan toch iets gebeurt, moeten mensen apart in quarantaine kunnen, zonder andere mensen te belasten."

Wat gaat dat kosten?

Dat betekent wel dat reisorganisaties veel concessies moeten doen. Of dat ervoor zorgt dat de prijzen fors worden opgedreven, is volgens Van Leeuwen koffiedik kijken. "De vakantie veel duurder maken, zal volgens Van Leeuwen alsnog betekenen dat de klant niet boekt. Het zal afhangen van vraag en aanbod."

Reisorganisaties staan in ieder geval klaar voor een boekingsgolf. Vanwege de hoge vaccinatiegraad wordt deze in juni verwacht. We moeten dan denken aan vakantie in landen binnen Europa, zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije.

Van Leeuwen verwacht eind maart meer zicht te hebben of de 'coronavrije reiscorridors' werkelijkheid gaat worden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie