Binnenland
AVROTROS

1 procent zicht maar toch wielrennen: het kan met nieuwe 5G technologie

foto: Rechtenvrijfoto: Rechtenvrij
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 procent zicht maar toch wielrennen: het kan met nieuwe 5G technologie

Amper nog iets kunnen zien maar wel gaan wielrennen, het klinkt onverstandig. Toch raast Tristan Bangma over de wielrenbaan. Met nieuwe toepassingen zoals Virtual Reality, 5D-geluidseffecten en 5G is het mogelijk. Paralympiër Tristan Bangma praat over deze nieuwe toepassingen bij Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Sinds Tristan acht jaar is is vastgesteld dat hij leidt aan opticus atrofie. "Voor mijn gevoel heb ik toen nog goed kunnen zien, artsen kunnen dat niet zeker vaststellen", vertelt Bangma.

Tandem van zijn vader

"Het was voor mijzelf erg lastig om te accepteren dat ik hieraan leid en het alleen maar achteruit zal gaan. Op school werd ik gepest om de hulpmiddelen die ik gebruikte." Om te kunnen blijven fietsen is Bangma begonnen met het fietsen op een tandem met zijn vader. Uiteindelijk is hij binnen de selectie van de paralympische wielren-ploeg geraakt. Daarna ging het erg snel, tijdens de Paralympische Spelen van 2016 wist Tristan goud te behalen.

In de zomer is Bangma begonnen met de eerste testen met de nieuwe technieken om zelfstandig weer te kunnen fietsen. "De eerste keer dat ik weer zelf op een fiets stapte was ontzettend speciaal en bijzonder" De nieuwe technieken gecombineerd met het snelle 5G netwerk zorgt ervoor dat Bangma kan horen hoe hij zich moet bewegen. "De vrijheid die ik hiermee ervaar is fantastisch." Het vertrouwen op technologie die nog in de kinderschoenen staat vind Bangma geen probleem. "Mijn hele leven staat al in het teken van geluid en vertrouwen op anderen." Op de voor en achterkant van de fiets zitten zogenaamde lidar-sensoren die de omgeving omzetten naar 8D-geluiden.

Hierdoor kan Tristan zich oriënteren en navigeren op de fietsbaan. In de toekomst zouden er meer vergelijkbare toepassingen kunnen worden gemaakt. Echter zal hier zal nog wel veel tijd over gaan, verwacht Bangma.

Amper nog iets kunnen zien maar wel gaan wielrennen

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie