Binnenland
PowNed

Hoe kan het dat Chemelot toestemming heeft om microplastic in de Maas te lozen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat Chemelot toestemming heeft om microplastic in de Maas te lozen?

Wij mogen allemaal geen plastic tasjes en rietjes meer gebruiken en zelfs de gewone drogist verkoopt steeds meer shampoo bars in plaats van plastic flessen. Hoe kan het dan dat de grootste Nederlandse industriecomplex Chemelot volgens de Plastic Soup Foundation toestemming heeft om 14 ton microplastic in de Maas te lozen?

Microplastics kun je niet meer uit het water filteren als ze er eenmaal inzitten, terwijl er wel degelijk technieken bestaan om dat van te voren te doen. Als de verantwoordelijke minister van Volksgezondheid dan hierop wordt aangesproken dan wordt er weer verwezen naar wie hier specifiek verantwoordelijk voor is en die vergunning afgeeft.

"Ongebrijpelijk dat die vergunningen zijn afgegeven en niemand neemt verantwoording. Uiteindelijk is de volksgezondheid aan de orde want vissen eten het microplastic en wij eten de vissen. Binnen no time hebben wij het dus ook binnen. We hebben de mond vol met natuurbehoud, maar je moet de verantwoordelijken aanpakken. Wat mij betreft ligt die bij de Provinciale Staten en anders bij de minister", zegt Laetitia Griffith, onder meer commissaris bij ABNAMRO en voormalig kamerlid VVD.

Marike Barendse geschiedenis docent Vossius Gymnasium vraagt zich af wat voor voorbeeld we geven aan jonge mensen, die best wel bezig zijn met milieu en toekomst. Bijvoorbeeld met klimaatdemonstraties. "Zij stellen ook de vraag: Als we de grote vervuilers niet aanpakken, waarom zou ik dan letten op mijn vleesconsumptie? Dit soort dingen zijn natuurlijk koren op de molen van de gedachte: 'welk verschil kan ik nou maken?'"

Ster advertentie
Ster advertentie