Binnenland
NOSNTR

Kabinet komt met 20 miljard euro voor Groningen, fors minder dan gevraagd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet komt met 20 miljard euro voor Groningen, fors minder dan gevraagd

Het kabinet heeft ruim 20 miljard euro over om Groningen te compenseren voor de gaswinning. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Kabinet komt met 20 miljard euro voor Groningen, fors minder dan gevraagd

"Het kabinet wil het geld gebruiken voor schadeherstel en het verstevigen van huizen. Daar willen ze nu echt vaart achter zetten", zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in Nieuws en Co. "Daarnaast komt er echt een generatielange aanpak om in Groningen te investeren."

Investeren

Het is de bedoeling dat er de komende 25 tot 30 jaar geïnvesteerd zal worden in infrastructuur, werkgelegenheid, kansengelijkheid en het gasvrij maken van de provincie. "Het betekent echt dat het kabinet zich voor een langere tijd aan Groningen wil committeren. Want, en dat hoorde je ook wel in Groningen, er is 400 miljard hier weggehaald door al die olie- en gaswinst. Dat moet nu terugbetaald worden."

20 miljard

Het totale bedrag wordt opgedeeld in verschillende potjes. "Daarmee wil het kabinet de ereschuld aan Groningen terugbetalen." Het bedrag is wel een stuk lager dan gevraagd. Bestuurders uit de regio hadden 30 miljard geëist aan investeringen in leefbaarheid, sociale samenhang en het aardgasvrij maken van woningen. Daar zouden dan nog de kosten voor schadeherstel en het verstevigen van de huizen bovenop komen. "Het komt niet echt in de buurt van wat ze wilden", zegt Kieviet.

Hoe nu verder

Morgen wil het kabinet dit plan presenteren. "Na de meivakantie gaat het kabinet daarover in debat met de Tweede Kamer. Dan wordt het ook nog spannend of de Tweede Kamer dit genoeg vindt en of de Tweede Kamer vindt dat het kabinet door kan gaan met deze aanpak van het Groningen-dossier."

NC Groningen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie